Sarmale cu pește, pentru zilele de post cu dezlegare la peşte
Această reţetă de sarmale cu peşte este exact ce ai nevoie pentru o zi cu dezlegare la peşte, aşa cum sunt mai multe pe parcursul postului Crăciunului, inclusiv în ziua de Sfântul Andrei. Acest fel de mâncare cald și sățios este perfect pentru a fi savurat şi în lunile mai reci de iarnă.
Sarmalele nu sunt doar un preparat adorat de români şi nelipisit de la marile sărbători, ci şi unul reconfortant şi săţios. Dacă în mod obişnuit, foloseşti carne tocată de vită, porc sau amestec, orez și condimente simple, învelite în frunze de varză, n-ar fi rău să încerci şi o variantă deosebită, cu peşte cum este macroul. Acest preparat este perfect pentru zilele de post în care ai dezlegare la peşte. Îţi explicăm în cele ce urmează cum să procedezi!
Ingrediente pentru opt porţii
1 varză murată
2 pești macrou proaspeți
100 g orez
2 cepe
1 morcov
2 ouă
50 g pastă de tomate
200 ml suc de roșii
40 ml ulei
sare
piper
pătrunjel
Te-ar mai putea interesa: Sarmale de post, reţeta "ca la mama acasă" pe care trebuie să o încerci
Cum să faci sarmale de peşte
Desfaci frunzele de la varză și le pui în apă rece pentru a le desăra. Le schimbi apa constant, iar cotorul îl toci mărunt.
Îndepărtezi capetele peștilor și cozile, apoi le scoți măruntaiele. Filetezi peștele și-l toci mărunt. Cureți cepele, le toci și le călești în ulei până devin sticloase, apoi adaugi orezul spălat și mai ții pe foc cinci minute. Dai deoparte și încorporezi peștele, pasta de tomate, ouăle, sare și piper, pătrunjel tocat, după gust.
Vezi și: Cum faci cele mai bune sarmale mănăstireşti. Ingredientul ce le dă un plus de savoare
Pui umplutură în fiecare frunză și o înfășori. Dacă frunzele sunt prea mari, le poți tăia în jumătate. Pui o parte din cotorul într-o formă de lut, așezi sarmalele, în straturi, din nou bucăți de cotor tocat și torni deasupra sucul de roșii.
Mai completezi cu apă cât să acoperi sarmalele și le dai la cuptor, la foc mic, două ore.
FOTO: Shutterstock