Miel sau ied: care carne e mai bună? Cum se găteşte fiecare

1 shutterstock 1329804152 jpg jpeg

Carnea de ied a devenit tot mai populară în ultimii ani şi mulţi o preferă la masa pascală în locul celei de miel, considerând-o o alternativă mai sănătoasă. Totuşi, cele două tipuri de carne sunt diferite. Este, însă, carnea de ied mai sanătoasă?

Indifererent de tipul cărnii pe care îl alegeţi pentru friptura de Paşte, pentru a-şi păstra toţi nutrienţii, aceasta trebuie preparată la cuptor sau prin fierbere, la foc mic. Prin prăjire, carnea de orice tip se încarcă de grăsimile folosite şi are mai multe calorii. Totodată, marinarea are un rol esenţial în frăgezirea cărnii.

Principala diferenţă între carnea de ied şi cea de miel constă în conţinutul de grăsimi. Iedul are mult mai puţine grăsimi – 2,6 g la 100 g de carne –, în timp ce mielul are 21 g lipide la 100 g carne.

Acest lucru se datorează faptului că iezii şi caprele nu sunt crescuţi în regim industrial, ci cresc în natură şi se hrănesc natural. De aceea carnea lor este mult mai bogată în proteine şi săracă în grăsimi.

Valoare nutriţională

Carnea de capră este considerată pe scară largă mai sănătoasă decât mielul: are puţine calorii şi un conţinut mic de colesterol şi grăsimi saturate.

De fapt, carnea de ied are un coţinut de colesterol mai căzut chiar şi decât carnea de pui. De asemenea, num[rul de calorii este mic: 100 g de carne de ied au 143 de calorii, în timp ce 100 g carne de miel au mai mult decât dublu, 294 de calorii. De asemenea, iedul are un conţinut ridicat de proteine şi fier.

Mielul, în schimb, are o carne marmorată, cu mai multă grăsime, atât la exterior, cât şi intramuscular, ceea ce înseamnă mai multă aromă atunci când este gătită. Acest tip de carne trebuie marinat pentru gust şi frăgeime şi poate fi gătit atât lent, cât şi rapid, la grătar.  

Având foarte puţine grăsimi, carnea de ied (foto galerie) este mai fibroasă, mai tare, de aceea se pretează la o gătire lentă, fie fiartă la foc mic, fie gătită ore întregi, la cuptor, la temperaturi mici. Dacă este gătită la foc mare, se întăreşte.

În ceea ce priveşte alegerea unui timp de carne, este strict o chestiune de gust, însă cea de ied poate avea o uşoară aromă de vânat (pentru că are un conţinut ridicat de fier).

Ambele tipuri de carne pot fi condimentate din belşug, mai ales dacă nu sunteţi foarte familiarizaţi cu gustul şi mirosul lor. Condimentele potrivite pentru aceste tipuri de carne roşie sunt: piper negru, usturoi, rozmrin, cimbru, salvie, paprica, ghimbir.

FOTO Shutterstock