Motivele pentru care somnul este esenţial
Foarte mulţi oameni se confruntă astăzi cu tulburări de somn. Cauzele insomniei sunt variate, iar consecinţele pot fi destul de grave. Multe afecţiuni sunt provocate de tulburările de somn. Însă, pentru a le preveni, iată de ce este bine să acorzi mai multă atenţiei odihnei!
Somnul previne diabetul şi bolile cardiovasculare
Este normal dacă te confrunţi cu probleme de somn din când în când, dar problema apare când insomnia devine constantă. Lipsa somnului pentru o perioadă lungă de timp creşte riscul de diabet şi boli cardiovasculare. Dacă problema continuă să persiste, consultă un specialist.
Somnul îmbunătăţeşte starea de spirit
Oamenii care dorm aproximativ 7-8 ore pe zi se trezesc cu o stare de dispoziţie mai bună, au amimultă energie pentru a rezista întreaga zi, se simt psihic mai bine. În schimb, persoanele care suferă de tulburări de somn sunt de cele mai multe ori iritaţi şi nervoşi de tot ce îi înconjoară.
Somnul menţine sub control greutatea corporală
Ai observat că îţi este foame când dormi foarte puţin pe noapte? Lipsa somnului creşte consumul zilnic de calorii cu 300. Acest lucru se întâmplă deoarece creierul are nevoie de odihnă pentru a funcţiona corect. Când nu dormi, el foloseşte din rezerve glucoză, carbohidraţi şi alte substanţe nutritive. Dacă vrei să slăbeşti sau să îţi menţii greutatea, încearcă să dormi cel puţin 8 ore pe noapte.
Somnul previne îmbătrânirea prematură
Tulburările de somn afectează şi pielea – apar cearcănele, paliditatea şi alte probleme dermatologice. Modificările hormonale care au loc la nivelul organismului sunt cauzate în principiu şi de lipsa somnului. În plus, este accelerat procesul de îmbătrânire al tegumentului. Aşadar, pentru a avea un ten tânăr şi frumos, dormi cel puţin 7-8 ore pe noapte.
După cum poţi vedea, somnul are un rol important. Dacă şi tu te confrunţi cu tulburări de som, ar trebui să încerci să rezolvi problema. Corpul îţi va mulţumi!
Credit foto: www.lifehack.org