Adormirea Maicii Domnului, praznicul de suflet al ortodocşilor
Considerată cea mai importantă mijlocitoare între credincioşi şi Dumnezeu, Fecioara Maria este foarte iubită, iar sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, încărcată de semnificaţii, este trăită cu intensitate.
Nu există referinţe biblice pentru sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, dar conform tradiţiei, Născătoarea de Dumnezeu a primit vestea că va trece la Domnul de la Sfântul Arhanghel Gavriil: „Nu te teme de aceasta, ci primeşte cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viaţa cea nemuritoare“. Trei zile după aceea, cele prezise s-au întâmplat.
Ridicarea la Cer
Înconjurată de apostolii Mântuitorului, cu excepţia Apostolului Toma, Maica Domnului a trecut la cele veşnice şi a fost înmormântată în grădina Ghetsimani din Ierusalim. După alte trei zile, la cererea Apostolului Toma, care nu fusese prezent, mormântul a fost deschis. Mare le-a fost uimirea tuturor când trupul Maicii Sfinte n-a mai fost găsit. Singura expliocaţie a dispariţiei Ei a fost aceea că a înviat şi S-a înălţat la Ceruri. De aceea, Biserica Romano-Catolică numeşte evenimentul „ridicarea la Cer“.
Prima dovadă a învierii tuturor
Faptul că Maica Sfântă a înviat poate fi considerat o promisiune a celei de-a doua veniri a lui Mântuitorului. Această făgăduială a fost alinare pentru Apostoli, la fel ca ultimele cuvinte ale Fecioarei Maria: „Nu faceţi din mutarea mea pricină de doliu, ci umpleţi-vă de bucurie şi mai mare. Doresc să merg la Fiul meu, Cel ce dăruieşte tuturor fiinţa şi viaţa.“ În timp, tot ca alinare şi ca semne ale prezenţei ei continue, ale rugăciunilor stăruitoare pe care le face către Domnul pentru omenire, a făcut nenumărate minuni. Drept mulţumire, pe 15 august, credincioşii merg către mănăstirile care ocrotesc icoanele făcătoare de minuni ale Sfintei Marii.
Mănăstirea Nicula: icoana care lăcrimează
Unul dintre locurile cele mai vizitate, cu ocazia praznicului Adormirea Maicii Domnului, este Mănăstirea Nicula din Cluj, unde icoana care o reprezintă a săvârşit miracole. Cu sute de ani în urmă a lăcrimat timp de 26 de zile. Un ritual vechi de 300 de ani este ţinut în noaptea din ajunul sărbătorii: biserica din lemn este înconjurată de trei ori de credincioşi, în genunchi, pentru a cere iertare pentru păcatele lor.
Icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Călugăra
Un alt loc de pelerinaj, în zilele din preajma marelui praznic, este Mănăstirea Călugăra. Se află la numai doi kilometri de comuna Ciclova-Montană, lângă Oraviţa, la adăpostul unei stânci de aproape o mie de metri, numită „Stânca Rolului”. Aici, acum nu mai puţin de 180 de ani, un păstor a auzit pentru prima dată nişte cântări îngereşti. Într-o zi de iulie a anului 1858, cântările au început să se audă atât de tare, încât oamenii s-au decis să facă săpături. Au decoperit o peşteră lucrată de mâna omului, care fusese astupată în timp şi despre care au bănuit că ar fi fost altarul unei vechi mănăstiri. În peşteră, au găsit moaştele unui sfânt necunoscut şi o icoană ceruită a Maicii Domnului, care s-a dovedit a fi făcătoare de minuni. Şi astăzi, credincioşii se pleacă în faţa ei şi se roagă Fecioarei, pentru a li se ierta păcatele şi pentru a spori în credinţă.
Ştiai că...
... sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, numită în popor Uspenia, este cea mai veche sărbătoare dedicată Fecioarei Maria?
Calendar creştin 11 – 17 august
11 august: Credincioşii ortodocşi îşi îndreaptă rugăciunile către Sf. Nifon, patriarhul Constantinopolului.
15 august: Întreaga creştinătate prăznuieşte Adormirea Maicii Domnului.
16 august: Creştinii ortodocşi îi cinstesc pe Sfinţii Martiri Brâncoveni: Constantin Vodă, cei patru fii ai săi, Constantin, Ştefan, Radu, Matei şi pe sfetnicul Ianache. Este ziua în care este sărbătorit Sfântul Cuvios Iosif de la Văratec, precum şi Sfânta Mahramă a Domnului.