Empatia, cheia care deschide suflete

1 76824 original jpg jpeg

Empatia, abilitatea de a te pune în pielea celuilalt, te ajută să înţelegi şi să te conectezi la trăirile şi la gândurile unei persoane ca şi cum ar fi ale tale. Înseamnă a şti să comunici eficient, fără să judeci, rezonând emoţional cu cei din jur.

A fi empatic nu înseamnă să fii de acord cu tot ceea ce spun ceilalţi, şi nu presupune nici obligaţia de a le face pe plac. Înseamnă a-i înţelege pe deplin, ca şi cum te-ai încălţa cu pantofii lor şi ai parcurge calea pe care ei au străbătut-o deja.

Raţiune, emoţie, gest

Deşi sunt diferite, empatia, simpatia şi compasiunea pot fi confundate cu uşurinţă. Psihologii au identificat trei tipuri de empatie: empatia cognitivă – reprezentată de simpatie, care te ajută să înţelegi raţional de ce cineva se simte într-un fel anume, empatia emoţională – care îţi permite să te pui în pielea celuilalt, şi compasiunea – cea care se bazează pe înţelegerea sentimentelor, dar care presupune în acelaşi timp şi implicarea, în sensul ajutorării concrete. 

Ce se ascunde în spatele măştilor

Adesea, oamenii comunică prin intermediul limbajului non-verbal mult mai multe lucruri decât o vor face prin cuvinte, aşa că ar fi bine să-i acorzi atenţie. Mai ales atunci când cei din jur poartă măşti sociale, îţi va fi de folos să ştii să descifrezi ceea ce se ascunde în spatele gesturilor şi atitudinilor. Persoanele cu abilităţi empatice native pot identifica uşor emoţiile neexprimate ale celor din anturaj, putându-şi imagina ce simte o persoană, indiferent dacă au trecut sau nu printr-o situaţie similară.

O calitate care se poate cultiva

Nu toţi oamenii sunt înzestraţi de la naştere cu abilitatea de a manifesta empatie, însă aceasta poate fi dobândită şi îmbunătăţită în timp, prin exerciţiu. De exemplu, persoanelor care sunt deconectate de la propriile lor emoţii le va fi mai greu să facă asta, dar nu e imposibil.

Cum să îţi dezvolţi abilităţile empatice

1. Priveşte lumea aşa cum este ea, dintr-o perspectivă mai largă şi mai relaxată, încercând să nu te limitezi să o vezi doar dintr-un singur unghi.

2. Nu judeca, pentru că nimeni nu cunoaşte cu adevărat ce se se ascunde în spatele unui comportament sau a unei întâmplări până ce nu trăieşte acel lucru pe propria piele.

3. Încearcă să-i înţelegi pe ceilalţi şi să le acorzi atenţie, arătându-le că îţi pasă.

4. Ascultă când cineva îţi vorbeşte. Lasă oamenii să se confeseze şi să îţi spună ce au pe suflet, fără a-i întrerupe. Aceştia nu au nevoie mereu de un sfat, ci doar de cineva care să fie deschis şi înţelegător.

O mulţumire interioară

Dacă devii empatic, relaţiile tale se vor îmbunătăţi atât pe plan personal, cât şi pe plan profesional. Comunicarea cu cei din jur va deveni mai eficientă, iar tu vei simţi mulţumire ori de câte ori vei putea fi de folos ajutând pe cineva. Vei putea înţelege mai bine nevoile persoanelor cu care interacţionezi, vei anticipa reacţiile celor din jur şi nu vei mai avea tendinţa de a judeca oamenii, pentru că vei vedea cauza din spatele comportamentului lor.

Detaşarea e importantă

A fi empatic vine la pachet şi cu câteva minusuri: la un moment dat, poţi ajunge să te conectezi la un nivel mai profund cu ceilalţi, existând riscul să te încărci negativ cu problemele şi cu suferinţele lor. E important să ştii să asculţi, dar în acelaşi timp să nu permiţi subconştientului tău să absoarbă ca un burete emoţiile celor cu care intri în contact, fiindcă te erodează lent şi pot deveni destructive.