Popasuri spirituale de Adormirea Maicii Domnului

1 57581 original jpg jpeg

Pelerinajul este o dovadă extraordinară de credinţă din partea creştinilor. În ziua Adormirii Maicii Domnului, ei au ocazia o dată în plus să-şi arate iubirea pentru Domnul şi pentru Maica Sfântă, care se roagă neîncetat pentru noi.

Maria-Radna, mănăstirea tuturor creştinilor

Ce poate fi mai frumos decât să vezi că iubirea şi credinţa fac să dispară diferenţele de confesiune sau de etnie? Acest lucru se petrece la sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului,la Mănăstirea Franciscană Maria-Radna,din comuna Lipova,judeţul Arad. Ea se numeşte şi Basilica „Maica Harurilor“. De sute de ani,în jurul datei de 15 august,mii de pelerini catolici şi ortodocşi vin aici şi se roagă pentru sănătatea lor şi a semenilor. În zilele marelui praznic se ţin liturghii în cinci limbi – română,maghiară,germană,croată şi slovacă – şi are loc o procesiune cu sfânta icoană a Maicii Domnului,pe dealul din spatele mănăstirii,numit Dealul Plopilor. Procesiunea poartă denumirea de Calea Crucii. Toţi cei prezenţi,oameni care în mod obişnuit n-ar avea prea multe în comun,participă la slujbe şi se roagă laolaltă. Şi toate acestea se datorează Fecioarei Maria,care este Maica tuturor.

simeon stalpnicul png

La Mănăstirea Nicula vin pelerinii bolnavi

În fiecare an, icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula din Cluj,care a lăcrimat cu sute de ani în urmă şi despre care se crede că face minuni,atrage şi ea mii de pelerini. Unul dintre cele mai mari pelerinaje româneşti se petrece chiar la 15 august. Tineri sau bătrâni,copii,oameni bolnavi – toţi sunt uniţi prin rugăciune în noaptea din ajun,la mănăstirea închinată Maicii Domnului. Murmurul vocilor se înalţă la cer:„Am venit Măicuţă,să-ţi spunem necazul pe care-l avem.“ Ei înconjoară de trei ori biserica din lemn a schitului,mergând în coate şi-n genunchi,în semn de smerenie şi pentru iertarea păcatelor. Apoi,se roagă în faţa Icoanei făcătoare de minuni,care este scoasă din biserică,şi o ating cu mâinile sau cu buchete de busuioc.

simeon stalpnicul png

Schitul Moisei a fost ridicat din iubire părintească

Dragostea pe care Maica Sfântă o are pentru fiecare dintre noi este simţită în profunzime de cei mai mulţi dintre credincioşii care ajung la Mănăstirea Moisei din localitatea Moisei, judeţul Maramureş. Fără această iubire necondiţionată de părinte nici n-ar fi existat acest spaţiu mirific construit de soţii Dochia şi Moise Coman,pe la 1599. Fiul lor plecase în Basarabia să se însoare şi nu se mai întorsese. În ciuda amărăciunii lor,cei doi au decis să facă o mănăstire pentru a le fi ocrotit copilul oriunde s-ar afla, printre cei vii sau printre cei morţi. Mare minune s-a întâmplat după ce au terminat biserica: un călugăr de la Schitul Putna s-a abătut prin localitate, în căutare de donaţii, după ce Putna a fost jefuită de turci. Ei bine,chiar acest monah era fiul pe care-l credeau pierdut. Curând după aceea, mănăstirea a fost gata şi a primit hramul „Adormirea Maicii Domnului“.

simeon stalpnicul png

Casa Maicii Domnului din Turcia, regăsită printr-o viziune

Pe locul în care Fecioara Maria şi-a petrecut ultimii ani din viaţa pe pământ, mai precis perioada de după Învierea Mântuitorului, se găseşte astăzi un sfânt lăcaş numit chiar „Casa Maicii Domnului“. Dacă vei vizita vreodată Turcia şi Efesul, nu rata această aşezare liniştită! Nimeni n-ar fi ştiut de acest monument dacă n-ar fi fost o măicuţă de la un schit german. Deşi nu se putea mişca din patul ei, călugăriţa a avut viziuni în care i s-a arătat Maica Domnului în vremea în care pleca de la Ierusalim spre Efes. Ea a prezentat în detaliu casa în care Maica Sfântă a locuit după aceea. Tot ea a indicat că nu departe de acea casă este şi peştera în care a fost aşezat trupul Fecioarei Maria, care n-a mai fost găsit peste ani în sicriul său,pentru că fusese ridicat la ceruri. În prezent, Casa Maicii Domnului este un loc cinstit de creştini şi de musulmani deopotrivă.

Minunea şerpilor Fecioarei din Grecia

La vechea biserică din localitatea Markopoulo, de pe insula Kefalonia,Grecia, în fiecare an, în vremea postului închinat Maicii Domnului se petrece un fapt cu totul deosebit. Încă din ziua de 6 august, când este prăznuită Schimbarea la Faţă, şi până pe 15 august, o sumedenie de şerpi mici apar, nu se ştie de unde, în jurul bisericii. Fiecare dintre aceşti şerpi poartă pe cap semnul crucii.

Târâtoarele umplu interiorul bisericii pe întreaga durată a slujbei ţinute cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. După încheierea serviciului religios, ele se retrag imediat din biserică şi se fac nevăzute.

Alte mărturii ale localnicilor greci

De-a lungul timpului s-au ţesut în jurul minunii şerpilor Maicii Domnului din Kefalonia mai multe legende. Bătrânii locului spun că în anii în care ei n-au fost prezenţi,cum s-a întâmplat în 1940 şi 1953,s-au petrecut în Grecia războaie şi cutremure puternice. Una dintre legendele cele mai cunoscute ale apariţiei lor este legată de istoria bisericii celei vechi. Ea a fost ridicată pe locul fostei Mănăstirii a Maicii Domnului „Langouvarda“, distrusă de turci. Se spune că,undeva în secolul al XVIII-lea, schitul a fost atacat de piraţi. Atunci, călugăriţele s-au rugat Maicii Domnului să le prefacă în şerpi, ca să nu fie pângărite, iar rugămintea le-a fost ascultată. Astăzi, şerpii cei mici uimesc o lume întreagă nu doar prin apariţia lor minunată, ci şi prin blândeţea pe care o au faţă de pelerini.

simeon stalpnicul png

Ştiai că...

...la două sate depărtare de sfântul lăcaş cu şerpi din Markopoulo, în localitatea Pastra, mai precis la Biserica Maicii Domnului Gravaliotissa, se află o icoană a Fecioarei Maria cu fire de crini cu lujerul uscat, dar care reînfloresc anual la praznicul Adormirea Maicii Domnului?