Epilare laser sau IPL?

Metodele de epilare definitivă care utilizează lumina (Laser şi IPL) au la bază principiul fototermolizei selective: un impuls luminos este absorbit de pigmentul firului de păr (melanina), arzând rădăcina părului, care nu se mai poate regenera. Metoda a fost dezvoltată în anii 90 şi de atunci au apărut pe piaţă numeroase dispozitive care utilizează diverse tipuri de laser sau IPL.

Tratamentele de epilare definitivă sunt recomandate la începutul primăverii, toamna şi iarna. Însă, tehnologia laser a ajuns acum la performanţa de a putea fi folosită chiar şi pe pielea închisă la culoare prin adăugarea unor dispozitive de răcire a pielii şi utilizarea laserelor cu lungime de undă mai lungi, care demontează odată pentru totdeauna mitul conform căruia nu se poate realiza epilare definitivă pe pielea bronzată datorită riscurilor de ardere şi hiperpigmentare. Tot ce trebuie să ştii înainte de epilarea definitivă cu laser.

Pe o piaţă care abundă în cabinete care fac epilare definitivă, este dificil de ales varianta cu cel mai bun raport cost-eficienţă. Există însă câteva aspecte care fac diferenţa între procedurile cu efect temporar şi cele cu efect pe termen lung:

Aparatele folosite în epilarea definitivă utilizează fie unda laser (cu variantele: Alexandrit, NdYAG, Diodă) fie lumină intens pulsată (IPL). Ele sunt cu atât mai eficiente cu cât absorbţia impulsului respectiv este mai intensă la nivelul foliculului pilos.

Până acum, în literatura de specialitate există dovezi clare privind eficienţa pe termen lung pentru laserele Alexandrit şi Diodă şi în mai mică măsură pentru laserul NdYAG şi aparatele care utilizează IPL. De altfel, aparatele cu Alexandrit şi Diodă au şi primit aprobare FDA (Food and Drug Administration – instituţia care aprobă medicamentele şi dispozitivele medicale în SUA) pentru ”reducerea pe termen lung a pilozităţii”.

Cu cât energia este mai mare, cu atât eficienţa pe termen lung este mai înaltă. Diferite tipuri de laser au nevoie de energii diferite pentru a fi eficiente: astfel, pentru Alexandrit şi Diodă energiile minim eficiente sunt de 14J/cmp, respectiv 10 J/cmp, aceste tipuri de unde laser fiind cel mai bine absorbite de melanină. Pentru a fi eficiente, aparatele laser NdYAG trebuie să utilizeze energii de peste 32 J/cmp, iar cele care utilizează IPL de peste 40 J/cmp. În general, aparatele IPL utilizate în cabinetele de cosmetică pot produce energii de maxim 20J/cmp, acestea fiind departe de valorile minime pentru eficienţă pe termen lung.

 

Epilare definitivă - preţuri

Epilarea definitivă necesită un număr variat de şedinţe, care depinde de mai mulţi factori, precum pielea clientului, grosimea firului de păr, densitatea acestuia pe suprafaţa de corp de pe care se îndepărtează, dar odată încheiate aceste şedinţe se scapă definitiv de grija părului. 

Primele rezultate se văd după 14 zile, care se vor menţine pe o perioadă nedetrminată. Şi perioada unei şedinţe diferă de la client la client, putând fi cuprinsă între 15 şi 90 de minute, în funcţie de zona care este supusă tratamentului.

În ceea ce priveşte preţurile, acestea variază în funcţie de zonele tratate şi de clinica aleasa. Spre exemplu, preţul unei şedinţe pentru axile este de aproximativ 60 de lei şi ajunge la 300 de lei pentru epilarea picioarelor integral. Având în vedere că epilarea definitivă este o procedură din ce în ce mai căutată, clinicile au creat pachete promoţionale şi diverse promoţii, precum o şedinţă gratuită. 

Aşadar, dacă vă hotărâţi că epilarea definitivă este soluţia potrivită pentru dumneavoastră, consultaţi mai multe clinici şi saloane. Preţurile pentru epilarea definitivă variază în funcţie de zona aleasă şi de complexitatea procedurilor. 

Preţuri epilatoare

Epilarea definitivă se poate face şi acasă. Şi această metodă este sigură, eficientă şi cu un efect garantat. Printr-o metoda rapidă şi simplă, părul e îndepărtat fără durere. Folosit în mod regulat, dă rezultate doar în câteva săptămâni.

Prin tratamentul cu acest aparat pentru epilare definitiva e distrusa doar rădăcina firului de păr. Tehnologia e foarte sigură, nu are efecte secundare, iar raza laser nu arde în nici un fel pielea. Aceasta este o a treia tehnică dintre cele mai la îndemână metode de epilare definitivă acasă.

Şi preţurile epilatoarelor IPL diferă în funcţie de număruli impulsurilor, al accesoriilor pe care le are, dar şi de putere. Preţurile pornesc de la 500 de lei şi pot depăşi 2000 de lei. 

 

Când nu este recomandată epilarea definitivă

Nu se va efectua epilare dacă sunteţi însărcinată, aţi urmat tratament cu isotretinoin în ultimele 6 luni, dacă aveţi afecţiuni sensibile la lumină (lupus eritematos) sau luaţi anumite medicamente fotosensibilizante (tetraciclină), dacă aveţi boli de coagulare, infecţii cutanate active în zona de tratat, tatuaje sau machiaj permanent, vitiligo sau istoric de cancer de piele.