Ingrediente:

- 600 g biscuiţi

- 200 g zahar

- 60 g cacao

- 240 ml apa caldă

- 150 g unt

- 100 g alune sau nuci+ 50 g pentru ornat deasupra

- 100 g ciocolata neagră

- 100 ml frişcă lichidă


Mod de preparare:

Se zdrobesc biscuiţii grosier cu mâna şi se pun într-un bol mare.

Se toacă alunele sau nucile grosier şi se pun la prăjit într-o tigaie antiaderenta amestecând din când în când timp de 5 minute, apoi se pun peste biscuiţi. 

Zahărul se amestecă bine cu cacaua, se adaugă apă şi se omogenizează cu un tel. Se pune compoziţia pe aragaz la foc potrivit şi când începe să fiarbă se adaugă untul tăiat cubuleţe. Se fierbe acest sos 8 minute până se îngroaşă, amestecând din când în când. 

Când se ia de pe foc, se lasă la răcit cam 10-15 minute, apoi se toarnă peste biscuiţi şi se amestecă bine cu o spatulă. 

Se pregăteşte o tavă de tort cu inel detaşabil în care turnam compoziţia rezultată şi o nivelăm cu dosul unei linguri. După ce am nivelat frumos, acoperim compoziţia cu o folie transparenţă şi o dăm la frigider circa o ora. 

Încălzim frişcă lichidă până la punctul de fierbere, apoi o turnam peste ciocolată tăiată cubuleţe şi o lăsăm câteva minute. Apoi începem să amestecăm cu o lingură până obţinem o glazură omogenă. 

Scoatem tortul de la frigider şi înlăturăm folia, apoi turnam glazură caldă de ciocolată şi nivelăm. Îl dăm din nou la frigider pentru 3-4 ore, după care presăram pe margine alune tocate şi prăjite şi putem să-l feliem şi să servim.


Sursă: bucataras.ro