Află când sunt necesare suplimentele!
Vitaminele şi mineralele asigură buna funcţionare a organismului, dar dacă le iei în cantităţi mari sau în combinaţii nepotrivite, poţi avea parte de reacţii adverse neplăcute. În plus, există anumite categorii de persoane cărora li se recomandă precauţie crescută.
În perioada de creştere a copiilor şi pentru vârstnici
Calciul este un mineral esenţial atât pentru copii,aflaţi în perioada de creştere,cât şi pentru vârstnici. Este de preferat să se administreze împreună cu vitamina D deoarece aceasta contribuie la absorţia mineralului,esenţial pentru menţinerea sănătăţii sistemului osos.
În plus,„lipsa expunerii la razele solare din timpul iernii face foarte utilă o cură pe bază de suplimente cu calciu şi vitamina D,pe o perioadă de trei,patru săptămâni“,potrivit dr. Mihai Corneliu Ungureanu,medic specialist medicină internă. De asemenea,copiii,dar şi vârstnicii au nevoie de vitamina C,deoarece aceasta ajută la întărirea sistemului imunitar şi grăbeşte vindecarea rănilor,fără a lăsa cicatrici inestetice. Vitaminele din complexul B (B1,B3,B6,B9 şi B12) sunt şi ele necesare persoanelor trecute de a doua tinereţe,întrucât încetinesc degradarea funcţiilor cognitive şi reduc riscul apariţiei bolilor vaselor de sânge.
Pe timpul sarcinii sau când alăptezi
Gravidelor şi mamelor care-şi alăptează copilul le este indicat să ia vitamine şi minerale. Printre cele mai importante se numără vitaminele A,C,B6 şi B9,căci întăresc imunitatea organismului şi ajută la dezvoltarea normală a fătului. De pe lista mineralelor nu ar trebui să lipsească zincul (contribuie la dezvoltarea gustului şi a mirosului bebeluşului),iodul (necesar dezvoltării normale a inimii,rinichilor şi muşchilor) şi calciul (esenţial atât pentru mamă,cât şi pentru făt). Toate aceste suplimente se iau sub supravegherea unui medic specialist,pentru a evita posibilele excese.
Dacă faci efort fizic sau intelectual
Suplimentele care conţin magneziu şi calciu,în proporţie de ½,sunt recomandate în perioadele în care eşti stresată sau epuizată. Acestea asigură buna funcţionare a celulelor musculare şi nervoase,contribuind la îmbunătăţirea stării generale de sănătate. De asemenea,vitamina B1,numită şi tiamină,îmbunătăţeşte capacitatea de memorare,în timp ce vitamina B12 asigură o stare de spirit pozitivă,creşte rezistenţa la stres şi susţine efortul muscular. „B-urile“ pot produce dezechilibre majore dacă sunt administrate în cantităţi mari,aşa că perioada se stabileşte de medicul specialist.
Excesul poate dăuna grav sănătăţii!
Administrarea necontrolată de vitamina A poate cauza hipertensiune intracraniană,manifestată în special prin dureri severe de cap,mâncărimi intense ale pielii şi mărirea în volum a ficatului şi a splinei.
Dozele prea mari de vitamina D pot duce la absorbţia crescută de calciu şi,implicit,la depuneri în exces. De aceea,pe timpul verii se recomandă întreruperea administrării vitaminei D,deoarece prin expunerea la razele solare se furnizează necesarul zilnic.
Vitamina C poate modifica,dacă este administrată în cantităţi mai mari de 5 g pe zi,rezultatul anumitor analize,precum creatinina,glucoza sangvină şi urinară. În plus,pot apărea simptome precum greaţă şi diaree.
Vitamina K este esenţială pentru o bună circulaţie sangvină,dar luată fără limită poate duce la anemie,din cauză că distruge globulele roşii din organism şi intoxifică ficatul.
Şi combinaţiile nepotrivite dintre suplimente pot avea efecte opuse celor dorite. Aşadar,evită asocierea vitaminei C cu suplimentele pe bază de fier,întrucât cantitatea absorbită de organism va fi de două ori mai mare.
Mihai Corneliu Ungureanu Medic specialist medicină internă,Clinica Gral Medical
„Administrarea oricărui supliment alimentar ar trebui să se supună câtorva reguli menite să-i asigure o eficacitate maximă şi un risc minim de efecte nedorite (uneori chiar periculoase). Necesarul de vitamine şi de minerale variază în funcţie de vârstă,sex,stil de alimentaţie,activitate fizică,eventuale boli cronice şi/sau alergii. De aceea,recomandarea tipului şi a dozelor de suplimente trebuie să fie stabilită de medic,pe baza acestor date. Încercaţi să luaţi cât mai mult din necesarul de vitamine şi minerale din alimente,precum fructe şi legume proaspete,fructe uscate şi seminţe. În lipsa recomandării medicului,nu cumpăraţi suplimente alimentare decât produse de firme farmaceutice consacrate,care distribuie preparatul respectiv însoţit de o documentaţie completă. Autotratându-ne în mod neavizat,putem să producem efecte toxice,supradozări,dezechilibre metabolice sau riscăm să cumpărăm,uneori la preţuri destul de mari,preparate fără eficienţă.“