Cum recunoşti artrita reumatoidă precoce

1 78664 original jpg jpeg

Din păcate, sunt unele boli pe care copiii le surmontează cu mare greutate. Unele, ca artrita reumatoidă, pot să pară la început o boală comună, ca o răceală, dar simplul fapt că nu trece începe să ridice probleme părinţilor. Deci cum îţi dai seama când copilul tău are o simplă răceală sau ceva mai mult? Iată câteva simptome de care să ţii cont dar ţine minte că nici un articol de pe net nu înlocuieşte vizita la medic!

Durerile articulare

Acestea sunt rareori asociate cu boli ale vârstei crude ale copilăriei. Mai degrabă considerate un simptom al adultului, nimănui nu-i poate trece prin cap că şi copiii pot să aibă aşa ceva. O simplă răceală poate să lase urme în corpul copilului, sub formă de dureri articulare. Unii copii pot să se plângă de dureri ale articulaţiilor după un efort fizic prelungit, dar acestea nu rezistă mult. Durerile despre care vorbim durează săptămâni întregi. În acest caz, trebuie duşi la medic pentru investigaţii amănunţite.

Articulaţii rigide

E un simptom comun al artritei reumatoide precoce. Dacă puştiul nu poate să sucească pumnul într-o mişcare de 260 de grade, atunci iar trebuie mers la medic. Acest simptom tinde să devină vizibil în mai multe feluri. Mai întâi doare dimineaţa. Apoi, copilul se pomeneşte că nu mai poate întinde o mână sau un picior sau că nu poate să facă un lucru extrem de simplu, ca mersul pe jos. Alteori, se manifestă încă şi mai grav – copilul nu mai poate să ţină lingura în mână ca să mănânce. Se impune o vizită la doctor.

Scădere bruscă în greutate

Copiii trebuie să câştige constant în greutate până la vîrsta adolescenţei. Bineînţeles, unii or să ia mai multe kilograme, alţii mai puţine. Dacă micuţul se plânge de ameţeli, de oboseală sau de dureri (mai ales la articulaţii), şi dacă pierde, în acelaşi timp, în greutate, e posibil ca acesta să fie un semn al artritei reumatoide.

Umflarea pielii

Dacă diagnosticarea artritei poate să pună probleme unui medic, studierea pielii din jurul articulaţiilor e un indiciu sigur pentru o diagnosticare cât mai corectă. Dacă părinţii observă umflături ale pielii la articulaţii ăi, dacă mai observă şi o rigiditate a articulaţiei, trebuie mers la doctor.

Febra

Copiii fac febră mereu. Dar cum ştim dacă febra e un indicator sigur a ceva foarte rău? Cum poate un părinte să ştie că febra copilului său e un semn de artrită reumatoidă precoce? E simplu – febra e acompaniată de unul sau mai multe dintre simptomele descrise anterior. Dacă febra e asociată cu nas care curge, tuse, ameţeli, e evident că nu artrita e vinovatul.

Mâncărimile

Mâncărimile şi copiii parcă s-au născut împreună! Dar. Dacă aceste mâncărimi apar în jurul genunchilor şi dacă rezistă săptămâni întregi, acestea pot fi un simptom asociat cu artrita reumatoidă precoce. Gândiţi-vă şi dacă nu cumva copilul e alergic la vreun medicament, înainte să intraţi în panică!