Secretul celui mai bun sos libanez de usturoi. Conţine un ingredient surprinzător

1 shutterstock 600673424 jpg jpeg

Bucătăria libaneză cucereşte pe oricine, poate de aceea este atât de populară şi în România. Mâncare proaspătă, gătită pe loc, salate, frigărui, sosuri, legume, verdeţuri, condimente, arome, prospeţime toate acestea se regăsesc în delicioasele preparate din gastronomia libaneză. Iar sosul de usturoi este un preparat celebru: cremos, fin, onctuos, pur şi simplu de neuitat.

Când vorbim despre mâncare libaneză, ne ducem imediat cu gândul la humus, tabouleh şi falafel, însă bucătăria acestei ţări cuprinde mult mai multe preparate delicioase.

Prospeţimea e cuvântul definitoriu, căci libanezii rareori mănâncă aceleaşi mâncăruri a doua zi. Preparatele sunt gătite zilnic, din ingrediente proaspete, legume şi fructe abia culese, animale sacrificate ritualic în ziua respectivă. Leguminoase precum năut, fasole, linte, bob sunt consumate foarte des, în humus sau în diferite alte mâncăruri.

Iar multe dintre preparatele din carne sunt servite cu celebrul sos tradiţional de usturoi (toum), cremos ca o maioneză, nu foarte puternic, aromat cât trebuie. 

De fapt, în mod paradoxal, în acest sos intră mult mai puţin usturoi decât ne-am aştepta, iar ingredientul special e altul. Acest sos poate fi mâncat cu aproape orice fel de friptură la cuptor (pui, porc, vită), cu carne friptă sau alături de cartofi prăjiţi sau legume la grătar.

Amestecurile de carne bine condimentate sunt favoritele libanezilor, iar kafta (chiftele de miel, puse pe frigărui şi rumenite pe grătar) şi kibbeh (chiftele din carne tocată, cu  seminţe de pin şi bulgur, prăjite în ulei) sunt doar două dintre ele. Zaatar este unul dintre cele mai întâlnite condimente, fiind, de fapt, un mix de cimbru, sumac şi seminţe de susan. Este folosit inclusiv pentru a aromatiza o simplă lipie caldă, abia scoasă din cuptor. Libanezii cred că zaatarul are şi un rol terapeutic, îţi dă putere şi îţi limpezeşte mintea. De aceea, în zilele în care au teste sau examene, copiii mănâncă la micul dejun lipie unsă cu ulei de măsline şi zaatar.

Citeşte şi

Secretele celui mai bun piure de cartofi din lume. Cheful a primit stele Michelin pentru acest preparat

Menta, chimionul, oregano, ardeiul iute şi 7 arome (seven spices – un amestec de coriandru, scorţişoară, piper,  cuişoare, nucşoară, chimion, cardamom) sunt alte condimente des folosite în bucătăria acestui popor.

Aproape întotdeauna, preparatele din carne sunt însoţite de sosul tradiţional de usturoi, toum. În mod paradoxal, în acest sos intră mult mai puţin usturoi decât ne-am aştepta.

Ingrediente sos libanez de usturoi

  • 5 căţei mari de usturoi, curăţaţi
  • 1 albuş mare
  • 1 lingură suc de lămâie
  • ½ linguriţă sare
  • 150 ml ulei de floarea soarelui
  • 2 linguri de apă cu gheaţă

Mod de preparare sos libanez de usturoi

5 căţei mari de usturoi, curăţaţi

  • 1 albuş mare
  • 1 lingură suc de lămâie
  • ½ linguriţă sare
  • 150 ml ulei de floarea soarelui
  • 2 linguri de apă cu gheaţă

Mod de preparare sos libanez de usturoi

Tai căţeii de usturoi felii subţiri îi pui într-un blender împreună cu sarea, sucul de lămâie şi o lingură de ulei. Mixezi până ce obţii o pastă.

Adaugi albuşul şi mixezi la viteză mare 30 de secunde. Repeţi procedura de încă două ori.

Când torni ultimul ulei, adaugi şi apa foarte rece şi mixezi 35-45 de secunde. Dacă doreşti, mai condimentezi cu sare.

La final vei obţine un sos cremos, aerat, aromat. Dacă vrei ca aroma să nu fie atât de purernică, pâstrează-l la frigider, într-un recipient etanş, până a doua zi.

Sosul poate fi mâncat cu aripioare, şniţele, orice fel de carne prăjită sau la grătar.

FOTO Shutterstock

Tai căţeii de usturoi felii subţiri îi pui într-un blender împreună cu sarea, sucul de lămâie şi o lingură de ulei. Mixezi până ce obţii o pastă.

Adaugi albuşul şi mixezi la viteză mare 30 de secunde. Repeţi procedura de încă două ori.

Când torni ultimul ulei, adaugi şi apa foarte rece şi mixezi 35-45 de secunde. Dacă doreşti, mai condimentezi cu sare.

La final vei obţine un sos cremos, aerat, aromat. Dacă vrei ca aroma să nu fie atât de purernică, pâstrează-l la frigider, într-un recipient etanş, până a doua zi.

Sosul poate fi mâncat cu aripioare, şniţele, orice fel de carne prăjită sau la grătar.

FOTO Shutterstock