Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Dumitru. Ce nu este bine să faci pe 26 octombrie
Biserica prăznuieşte pe 26 octombrie sărbătoarea Sfântului Dumitru, ce marchează şi ultima dintre cele mai importante sărbători ale toamnei. După hramul Sfintei Parascheva, Sfântul Dumitru reprezintă ultima şi cea mai însemnată sărbătoare a toamnei, care, conform superstiţiilor pastorale, reprezintă începutul iernii.
Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Dumitru
Printre cele mai spectaculoase obiceiuri care se săvârsesc în ajun de Samedru sunt focurile vii. În ajunul sărbătorii, în noaptea de 25 octombrie se ţine “Focul lui Samedru”, moment în care oamenii obişnuiesc să aprindă focuri în cursi sau pe dealuri, peste care copiii sar pentru a fi sănătoşi iar tinerii să se căsătorească, scrie publicaţia crestinortodox.ro.
Conform tradiţiei, persoanele care sar peste flăcări vor fi sănătoşi întregul an şi feriţi de necazuri, nenorociri şi boli. Rolul focului este de a alungă atât fiarele, având şi puteri roditoare, astfel încât după ce este stins oamenii obişnuiesc să arunce în grădina cenuşă şi cărbuni.
Citeşte şi: Rugăciunea către Îngerul Păzitor. Rosteşte-o în fiecare zi de joi şi vei scăpa de relele din viaţa ta
Femeile mai înaintate în vârstă, în special cele din mediul rural, obişnuiesc să împartă covrigi, nuci, mere, pâine, struguri şi prune uscate tuturor celor care sar peste foc.
De asemenea, în această zi se pomenesc şi morţii şi se da de pomană colivă de Samedru dar şi colaci în formă de cruce.
Ce nu este bine să faci de Sfântul Dumitru
În Bucovina, de exemplu, cine seamănă usturoiul după Sânmedru va avea parte în anul următor numai de pagubă.
În Oltenia se spune că numai dacă respecţi toate tradiţiile sărbătorii vei fi protejat de necazuri şi alte primejdii. Oamenii de la ţară respectau superstiţiile pentru a-şi proteja animalele de lupi.
Citeşte şi: Rugăciunea Sfintei Eugenia îţi curăţă sufletul de păcate. Aprinde o lumânare şi citeşte-o sâmbăta
Tot în această zi de octombrie se taie coama cailor tineri pentru ca aceasta să crească frumoasă. În schimb, de Sfântul Dumitru nu trebuie să foloseşti pieptănul, altfel atragi asupra ta primejdii, necazuri, dar şi că-i primejdie de lupi.
Potrivit credinţei populare, Sfântul Dumitru este ziua lichidării tuturor socotelilor - chirii sau împrumuturi - făcute cu şase luni în urmă, dar şi încheierea altora noi.
De Sfântul Dumitru se tocmesc servitorii pentru diverse treburi şi se strică stânele.