Dacă am învăţat ceva în perioada în care a trebuit să stăm închişi în case este că nu ne prieşte să stăm izolaţi între patru pereţi. Suntem, până la urmă, nişte fiinţe sociale şi nimic nu ne priieşte mai bine decât prietenii şi aventurile. Pentru cei mai mulţi dintre noi, o viaţă monotonă duce la singurătate, anxietate şi chiar la depresie.

Singur acasă nu este răspunsul

Un studiu internaţional publicat recent în revista de specialitate "Nature Neuroscience" (Natura Neuroştiinţei), a urmărit starea emoţională a 122 de oameni pe parcursul a câteva luni. Concluzia cercetătorilor a fost că, ori de câte ori aceştia ieşeau la o plimbare, persoanele participante la studiu erau mult mai fericite decât în zilele în care leneveau pe canapea, în faţa televizorului.

Cu cât ziua includea activităţi mai variate şi mai noi, cum ar fi explorarea unei zone necunoscute a oraşului sau o plimbare într-o parte mai necunoscută a parcului, cu atât creierul devine mai alert şi produce mai mulţi aşa-zişi hormoni ai fericirii. Iar cu cât vizitezi mai multe locaţii şi cu cât faci mai multe opriri în locuri inedite, cu atât creşte sentimentul de satisfacţie.

"Rezultatele sugerează că nu doar noutatea este importantă, ci şi diversitatea experienţială," a spus Dr. Catherine Hartly, psiholog la Universitatea New York şi co-autoare a studiului, citată de publicaţia Inverse.

Dr. Hartly a explicat că este ca o stradă cu două sensuri: pe de-o parte explorarea îmbunătăţeşte starea de spirit a omului, iar pe de altă parte oamenii veseli tind să exploreze mai mult.

Fiecare pas contează

Având în vedere că numărul cazurilor de Covid-19 este în continuă creştere, distanţarea socială rămâne prioritară. Ar trebui, deci, evitate ieşirile în zone mai îndepărtate de casă, care necesită transport în comun. Asta nu înseamnă că zona din jurul casei sau a blocului nu mai are nimic de oferit. Când îţi faci plimbarea de dimineaţă sau de după-masă alege o rută nouă, pe care n-ai mai fost demult - sau poate niciodată. Alternativ, ieşi la plimbare cu bicicleta sau pe role.

Dacă ai posibilitatea, încearcă să mergi la plimbare prin parc sau o zonă cât mai verde, iar cât timp explorezi, ascultă ciripitul păsărilor, nu muzica din căşti şi dă atenţie naturii, nu telefonului mobil.

Sunt şi zile când, dintr-un motiv sau altul nu ai timp de mici aventuri în aer liber. În acest caz, caută să-ţi diversifici activităţile acasă - citeşte o carte nouă, vizionează un film pe care nu l-ai mai văzut sau prepară o mâncare inedită. Creierul tău adoră diversitatea şi noutăţile şi îţi va mulţumi pe măsură!