Ingrediente necesare pentru zacusca de ardei capia: 
 
- trei kilograme de ardei capia roşii
- un kilogram de gogoşari bine copţi
- 1,5 kilograme de ceapă
- două kilograme de roşii
- 400 ml ulei floarea soarelui
- foi de dafin
- sare grunjoasă după gust
 
Mod de preparare zacusca de ardei capia 
 
Spală ardeii şi gogoşarii, iar apoi coace-i bine. Curăţă-i mai apoi de coajă, cotor şi seminţe şi lasă-i la scurs. Ulterior, trece-i prin maşina de tocat. Spală şi roşiile, iar apoi trebuie să le opăreşti pentru câteva secunde şi să le descojeşti.
 
Stoarce-le în mână pentru a îndepărta seminţele şi excesul de apă şi taie-le bucăţi. Între timp curăţă ceapa, toac-o mărunt şi căleşte-o într-o oală încăpătoare în uleiul încins.
 
După ce a devenit uşor sticloasă adaugă ardeii, gogoşarii şi roşiile, piperul şi foile de dafin. Dă focul mic şi lasă să fiarbă uşor amestecând constant, vreme de 2-3 ore până când zacusca scade, iar uleiul iese la suprafaţă.
 
Spală bine borcanele şi sterilizează-le în cuptor. Pune zacusca în borcane cât timp este fierbinte, înfiletează capacele şi pune-le în pături până a doua zi pentru a se răci. Aşează-le mai apoi în cămară.
 
Credit foto: foodstory.ro