3 lucruri pe care ţi le spune limba despre sănătatea ta. Ce boli indică?
Cu toţii ştim cât de importantă este îngrijirea danturii pentru sănătatea întregului organism. La fel de necesară este şi curăţarea limbii. O igienă orală corectă se realizează printr-un periaj dentar de cel puţin două ori pe zi, dar şi prin folosirea mijloacelor adjuvante de curăţare, şi anume: aţa dentară, apa de gură şi duşul bucal.
Pe lângă îngrijirea dinţilor, nu trebuie să omiţi şi îngrijirea limbii, scrie medicul specialist Dr. Ionuţ Leahu pe blogul său. Prin curăţarea suprafeţei acesteia se îndepărtează resturile şi bacteriile din întreaga cavitate bucală.
De cele mai multe ori, consumul zilnic de alimente poate forma atât pe pe suprafaţa dinţilor tăi, cât şi pe limbă, placă bacteriană. Consecinţa prezenţei acesteia în cavitatea orală poate fi respiraţia urât mirositoare.
Limba funcţionează ca un ,,radar” pentru numeroase probleme de sănătate, de aceea este foarte important să acorzi o atenţie sporită asupra schimbărilor ce pot apărea pe suprafaţa acesteia.
Lipsa de vitamine din organism poate cauza apariţia simptomelor, care pot prezenta atât afecţiuni ale cavităţii orale, cât şi alte probleme de sănătate. De asemenea, absenţa de fier sau vitamina B12 poate schimba culoarea limbii, dintr-un roz normal într-un roz intens. Este bine să fii atent la orice aspect legat de limba ta, iar atunci când obervi diverse schimbări pe suprafaţa acesteia, să mergi cât mai repede la medicul dentist. Află din rândurile următoare care sunt cele mai întâlnite boli asociate modificării de culoare a limbii şi ce recomandă medicul stomatolog.
Limba albă
Limba îşi poate modifica nuanţa din numeroase motive, iar pacienţii care ajung în cabinetul stomatologic prezintă afecţiuni diferite. Fie că vorbim despre nerealizarea igienei orale corecte, despre boli generale ale organismului sau despre vicii, cum ar fi fumatul, trebuie să ştii că toate cele menţionate îţi pun în primejdie sănătatea limbii.
Limba reprezintă un organ care te ajută să vorbeşti corect, să mănânci şi să înghiţi aşa cum trebuie. Atunci când obervi schimbări de culoare pe suprafaţa acesteia sau dacă observi anumite pete albicioase, te poţi confrunta cu apariţia infecţiei Candida Albicans sau chiar cu apariţia cancerului oral. În plus, infecţia cu Candida poate fi însoţită şi de senzaţie de arsură. Pe de altă parte, la nivelul limbii pot apărea şi pete roşii sau durere simţită în timpul mestecării, care pot indica apariţia diabetului. Aşadar, tratează-ţi problemele orale la timp şi păstrează limba sănătoasă, prin menţinerea unei igiene dentare corecte în fiecare zi.
Leucoplazia orală
În acest caz, limba are o consistenţă cremoasă şi prezintă pete albicioase dure sau cenuşii la nivelul acesteia, dar şi pe părţile laterale, potrivit Healthline. Leucoplazia orală apare în urma consumului de tutun sau din cauza unor factori iritanţi, cum ar fi protezele dentare. Tratarea acestora se realizează doar la cabinetul stomatologic, iar în primă fază, medicul va înlătura factorii care au declanşat apariţia petelor. În cazul în care după realizarea tratamentului stomatologic petele albe persistă, medicul dentist va recurge la intervenţii chirurgicale.
Crăpături pe suprafaţa limbii
Acestea apar pe suprafaţa limbii în urma consumului mare de tutun, alcool, dar şi din cauza anumitor alimente sau lipsa de vitamine şi minerale din corp. În general, crăpăturile apar la persoanele cu sindromul Down. De multe ori, această afecţiune este normală, iar tratamentul este indicat doar în cazul în care simptomele se amplifică. De asemenea, este indicat să mergi la un medic dentist pentru a afla cu ce probleme te confrunţi şi cum poţi ţine sub control apariţia crăpăturilor.
Pentru a te asigura că ai o igienă dentară corectă şi o limbă sănătoasă, este bine să urmezi următorii paşi, zilnic:
- Foloseşte un produs de curăţat limba;
- Alege un produs de curăţare potrivit pentru tine;
- Periază-ţi limba în fiecare zi;
- Bea multe lichide;
- Menţine o dietă sănătoasă.
Există multe produse pe care le poţi utiliza pentru a-ţi curăţa limba într-un mod corect. Poţi folosi un dispozitiv special creat pentru curăţarea limbii. Folosirea acestuia este foarte eficientă şi mult mai igienică, îndepărtând, în acelaşi timp, resturile alimentare şi depunerile de bacterii din întreaga cavitate orală.
Cu toate aceasta, consumă 2 litri de apă pe zi, deoarece te ajută să produci mai multă salivă şi elimină bacteriile depozitate pe dinţi şi pe limbă, menţinându-le curate şi sănătoase.
Sursă poză: Pexels