5 cele mai bune antivirale naturale

2 ginger 1738098 1920 jpg jpeg

Suntem în plin sezon de viroze respiratorii. Şi de această dată, natura ne vine în ajutor cu câteva remedii ce înlătură disconfortul şi reduc semnificativ durata bolii.

Fie că vorbim despre viroze uşoare, cum ar fi guturaiul, rinita sau faringita, ori despre probleme mai serioase precum gripa, pneumonia sau laringita, există câteva leacuri în natură care susţin imunitatea organismului şi care, astfel, reduc severitatea simptomelor. În astfel de situaţii, specialiştii recomandă remedii cu efect antitermic, antiiflamator, antiseptic şi de fluidificare a secreţiilor nazale.

Puternic antibiotic natural, usturoiul, consumat zilnic, ajută la întărirea sistemului imunitar. Astfel, acesta este foarte eficient în caz de răceală sau de bronşită, calmând tusea. Îl poţi consuma sub formă de ceai, în amestec cu cimbru, sau sub formă de fiertură (se fierbe un căţel de usturoi tăiat felii în 500 ml de lapte, care se bea cald). Şi siropul de usturoi este foarte recomandat. Pentru a-l prepara, se fierb 50 g de usturoi într-un pahar cu apă, la care se adaugă 50 g de miere. Se ia câte o linguriţă de două-trei ori pe zi.

Efectele antioxidante, antiinflamatore şi imunostimulatore fac din turmeric remediul ideal în caz de infecţii virale. Pentru a combate răcelile, este indicat să combini o linguriţă de pudră de turmeric cu o linguriţă de miere şi să-l consumi de trei ori pe zi.

Atunci când eşti răcită sau când tuşeşti, fierbe o rădăcină proaspătă de ghimbir într-o cană mare de apă, timp de 10 minute, şi vei obţine un ceai cu proprietăţi antivirale, antibacteriene şi antiseptice. În caz de febră, fierbe 100 g de ghimbir proaspăt în 500 ml de apă şi, cu soluţia obţinută, tamponează cât mai mult din suprafaţa corpului.

Acest produs al stupului este recunoscut pentru proprietăţile sale antibacteriene, antiinflamatoare şi antivirale. Acesta acţionează împotriva a circa 30 de tipuri de virusuri, spun specialiştii. Pentru a preveni afecţiunile respiratorii sunt recomandate curele periodice cu miere propolizată. Astfel, timp de 21 de zile, este indicat să iei câte o lingură din acest produs, de patru ori pe zi. Propolisul se poate administra şi sub formă de tinctură, de sirop sau de pulbere.

Pe lângă un efect dovedit de stimulare a sistemului imunitar, lemnul-dulce ajută şi la fluidizarea secreţiilor bronhice, favorizând expectoraţia. Curele de 14 zile cu câte o jumătate de linguriţă de pudră de lemn-dulce, administrată de trei-patru ori pe zi, te protejează de virusurile care determină afecţiunile respiratorii. De asemenea, ceaiul de rădăcină de lemn-dulce (o lingură de plantă uscată şi mărunţită la 250 ml de apă) atenuează congestia nazală şi uşurează tusea.

Caseta: Sfatul specialistului

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină generală, apifitoterapie, Medica RD

Există numeroase plante şi extracte naturale care stimulează imunitatea generală a organismului şi care ajută la prevenirea şi la tratarea infecţiilor virale. Se recomandă în special uleiurile esenţiale din plante, datorită acţiunii rapide şi intense. Acestea trebuie folosite însă la indicaţiile unui specialist în aromaterapie, în special atunci când este vorba de administrarea internă. Pentru efectul antiseptic şi antibiotic puternic sunt indicate uleiul de arbore de ceai, de eucalipt, lavandă, mentă, cimbru, cuişoare, scorţişoară sau de lămâie. Foarte benefice în această perioadă sunt şi curele cu echinacea, cu ghimbir, cu frunze de măslin sau cu propolis.