5 motive ca să vizitezi Muzeul ASTRA din Sibiu

1 shutterstock 314051753 jpg jpeg

Situat în rezervaţia naturală Dumbrava Sibiului, un adevărat paradis de verdeaţă şi de linişte, Muzeul ASTRA îţi oferă din plin motive să revii cât mai curând. O plimbare pe aici este ca o întoarcere la viaţa simplă, în comuniune cu natura, ca o reconectare cu valorile autentice româneşti.

Există o serie de motive general valabile pentru care este o idee foarte bună să vizitezi Muzeul ASTRA din imediata vecinătate a oraşului Sibiu, căci câteva ore petrecute aici înseamnă timp de calitate şi crearea unor amintiri de neuitat atât pentru voi, adulţii, cât şi pentru copii. Dincolo de aceste motive, fiecare îşi va putea descoperi, pe parcursul unei vizite la acest muzeu, propriile motive pentru care va dori să revină.

1. Oferă o lecţie de istorie etnografică românească

Cele 96 de hectare ale Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA le descoperă vizitatorilor o imagine vie şi cuprinzătoare a vieţii rurale de pe întreg cuprinsul ţării noastre. Aici se găsesc peste 400 de case, anexe gospodăreşti şi instalaţii tehnice. Câteva dintre cele mai reprezentative asemenea exponate sunt: - gospodăria unui preot din Stăneşti, judeţul Alba, unde, se spune, a învăţat două clase primare însuşi simbolul nostrum national Avram Iancu. - o gospodărie pastorală din Poiana Sibiului, o locuinţă specifică vechilor ciobani înstăriţi din zona Mărginimii Sibiului. Aceasta poate fi recunoscută uşor, deoarece este zugrăvită într-un albastru intens, denumit local „mândră mărie”. - o gospodărie funcţională de viticultor sas din Şeica Mică, judeţul Sibiu. Aici,  vizitatorii sunt invitaţi să observe îndeaproape obiectele expuse, să se încălzească la gura sobei şi să ia parte la diverse ateliere. - o gospodărie lipovenească din Mahmudia, judeţul Tulcea, ce reconstituie fidel viaţa de pescar din Delta Dunării, fiind amplasată în apropierea lacului din Dumbrava Sibiului. Tot aici, pasionaţii de pescuit pot observa de-aproape câteva obiecte piscicole vechi. - două gospodării din satul gorjean Găleşoaia, depopulate în prezent.  Aşa arătau casele din zonă după împroprietărirea ţăranilor în urma Primului Război Mondial.

shutterstock 1119600971 jpg jpeg

2. Adăposteşte ultimul exemplar de moară de vânt cu pânze

În zona învecinată lacului, pot fi admirate mai multe mori de vânt din lemn, care creează un contrast cromatic interesant cu restul peisajului. Cea mai valoroasă dintre acestea este moara de vânt din Curcani, judeţul Constanţa, singura moară cu pânze expusă în muzeu şi ultimul exemplar de acest tip care mai există în România.

În sezonul cald, atmosfera muzeului în aer liber se animă din primăvară şi până toamna, cu tot felul de ateliere şi târguri meşteşugăreşti, animaţii muzeale, festivalurile de muzică şi de dansuri populare. O vizită în timpul unor asemenea evenimente este o rupere de la ritmul obişnuit, dar cel mai important, te reconectează cu trecutul nostru comun şi cu bucuriile simple de altădată.

Câteva dintre evenimentele care urmează să aibă loc sunt: Diplomaţie şi bun gust, în zona Târgului de Ţară, între 10-11 august; Târgul Creatorilor Populari din România, care va avea loc între 17-18 august şi la care vor participa peste 200 de meşteri populari din toată ţara şi din Republica Moldova; Festivalul „Tarafuri şi fanfare”, care va avea loc între 31 august şi 1 septembrie 2019, ocazie cu care participanţii se vor putea delecta cu meniuri de sărbătoare. Calendarul evenimentelor de anul acesta se încheie cu Tradiţii din iarna ASTRA. Timp de două zile, pe 14 şi 15 decembrie, Muzeul în aer liber va fi animat cu ateliere culinare interactive (pregătirea bucatelor tradiţionale din carne de porc), colinde, datini şi obiceiuri de iarnă.

Muzeul în aer liber oferă cadrul ideal pentru plimbări lungi şi în tihnă, la picior, care te vor inspira să respiri profund şi să-ţi umpli plămânii cu aerul proaspăt provenit de la zecile de mii de copaci de aici. Te poţi plimba, însă, şi cu bicicleta, dacă preferi astfel, căci ai la dispoziţie trasee pe alese. Şi plimbările romantice, cu trăsura trasă de cai sau, pe lac, cu barca sunt posibile. Oricum ai alege să-ţi petreci timpul aici, vei pleca mai senin şi chiar cu sentimentul că, parcă, eşti mai bogat sufleteşte. Pentru adulţi, biletul individual de o zi costă 25 de lei. Pensionarii beneficiază de reduceri.

5. Aici, copiii nu se plictisesc niciodată

Muzeul ASTRA este un loc ideal să vii cu copiii şi pentru că aici se găseşte Etno Tehno Parc este o zonă unde sunt expuse o serie de machete funcţionale ale unor instalaţii tehnice din muzeu. De asemenea, aici există un loc de joacă şi o şcoală din Ticera, judeţul Hunedoara, unde copiii pot lua parte la ateliere interactive. De altfel, copiii sub 6 ani au intrare liberă, iar pentru cei peste 6 ani, accesul individual costă 7 lei.



Recente

Fibrom uterin jpg
Mira jpg
Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg