5 plante pentru un somn odihnitor

1 81266 original jpg jpeg

Dacă nu poţi să dormi, nu te repezi la pastile! Adu-ţi aminte că natura îţi pune la îndemână remedii pentru aproape orice problemă. 

Acţiunea sedativă a plantelor se datorează prezenţei uleiurilor esenţiale şi flavonoidelor. Poţi prepara infuzii şi decocturi, care se beau călduţe, îndulcite, de preferat cu miere, cu o jumătate de oră înainte de culcare. Nu uita că un important rol sedativ îl au şi băile cu plante medicinale.

Conuri de hamei

Hameiul are efect calmant. Se prepară o infuzie din 1-2 linguri de plantă la o cană de apă clocotită. Se beau 2 căni pe zi, ultima cu o jumătate de oră înainte de culcare. Poţi să-ţi pui conuri de hamei într-un săculeţ şi să-l miroşi. Induce somnul cu uşurinţă.

Măghiran

Măghiranul are acţiune calmantă la nivelul sistemului nervos, alungă stările anxioase şi linişteşte palpitaţiile. Se prepară infuzie dintr-o linguriţă de plantă la o cană de apă clocotită. Se beau 2-3 căni pe zi, ultima înainte de culcare.

Talpa gâştii

Planta e mai eficient decât bine cunoscuta valeriană. E foarte bună pentru tratarea insomniei, dar şi pentru alte probleme ale sistemului nervos (anxietăţi, depresii). E un foarte bun preparat sedativ şi are avantajul că nu diminează reflexele, deci poate fi folosit şi de conducătorii auto.

Se prepară infuzie din 3 linguri de plantă la o cană de apă clocotită. Se beau 3-5 linguri pe zi, dintre care 2 linguri seara, înainte de culcare.

Obligeană

Macerează la rece, timp de 6 ore, o lingură de rizomi mărunţiţi la o cană cu apă. Filtrează şi bea o cană pe parcursul unei zile, în mai multe reprize, din care ultima seara, înainte de culcare.

Rădăcină de valeriană

Se ia fie sub formă de pulbere, de 3 ori pe zi, câte un vârf de cuţit, fie ca o infuzie, preparată dintr-o linguriţă de plantă la o cană de apă clocotită (bei treptat, pe parcursul unei zile). Se poate consuma şi sub formă de tinctură: macerează 20 g rădăcină în 100 ml de alcool de 60°-70°, timp de 8 zile. Ia câteva picături de 3 ori pe zi, dimineaţa, la prânz şi seara, înainte de culcare.

Valeriana trebuie consumată cu moderaţie, din cauza unor efecte secundare neplăcute.

Amestec de plante

Prepară un amestec de plante, câte 20 g fiecare: rădăcină de valeriană, flori de soc negru, sunătoare, flori de muşeţel, flori de levănţică şi flori de tei. Pe toate le găseşti la magazinele cu profil naturist. Adaugă 3 linguriţe de plante mărunţite în 3 căni de apă clocotită, mai lasă la fiert 5-10 minute, apoi strecoară. Bea 3 ceşti de ceai cald pe parcursul unei zile.