Printre posibilele afecţiuni pe care le poate ascunde oboseala cronică pe termen lung se numără:

Hipotiroidism

Hipotiroidismul este o afecţiune care apare atunci când glanda tiroidă nu produce suficienţi hormoni pentru a regla metabolismul organismului. Este una dintre cele mai frecvente cauze ale oboselii şi te face să te simţi slăbită şi obosită chiar şi atunci când ai dormit suficient.

Anemie

Anemia este o afecţiune caracterizată prin reducerea globulelor roşii din sânge. Acestea sunt celulele responsabile pentru transportul oxigenului prin corp. Adesea, atunci când procesul de oxigenare a ţesuturilor şi a creierului este îngreunat, începi să te simţi obosită şi slăbită atât fizic, cât şi mental. În plus faţă de oboseală, anemia mai are simptome precum paliditate, ritm cardiac accelerat/lent, păr şi unghii fragile.

Insuficienţă cardiacă

Insuficienţa cardiacă apare în momentul în care inima îşi pierde capacitatea de a pompa suficient sânge în alte părţile corpului. Deoarece este împiedicată circulaţia, oxigenarea celulară este redusă. Prin urmare, acest lucru duce la senzaţie de slăbiciune şi oboseală. În stadiile iniţiale, poţi simţi oboseală atunci când mergi, când faci activităţi care nu implică efort.

Diabet zaharat

Diabetul este cauzat de acumularea excesivă de glucoză în sânge. Din cauza lipsei de insulină sau a rezistenţei la aceasta, substanţa nu este utilizată de celule pentru a genera energie. Fără a obţine suficient zahăr, celulele corpului nu se pot ”hrăni” şi dacă nu îşi îndeplinesc corect funcţiile, ele declanşează simptome precum oboseală, sete, pierdere bruscă în greutate.

Tulburări de somn

Nu este ciudat că, după o noapte în care ai dormit, să te simţi obosită şi să nu reuşeşti să te concentrezi la activităţile zilnice? Dacă ai mai multe nopţi în care nu poţi adormi sau te trezeşti, este posibil că te confrunţi cu oboseală cronică. Recomandate sunt 8 ore de somn pe noapte fără întreruperi. Astfel, vei avea suficientă energie pentru a rezista întreaga zi.


Credit foto: www.steptohealth.com