7 trucuri inedite ca să cureţi uşor vasele din inox

1 cooking pot 476346 1920 jpg jpeg

Orice gospodină care se respectă ar trebui să aibă în bucătărie măcar o oală sau o cratiţă din inox. Însă, şi inoxul, la fel ca orice alt material, îşi poate pierde, în timp, luciul şi strălucirea. Ce e de făcut? Nimic mai simplu! Există câteva trucuri care chiar funcţionează şi care te vor ajuta să păstrezi vasele noi cât mai mult timp.

Cu toţii avem în bucătărie oale, cratiţe şi tigăi felurite. Ceranica, inoxul, emailul, vasele de Yena au toate utilizări benefice, în funcţie de mâncarea pe care o pregătim şi tipul de gătire. Oalele sau cratiţele din inox sunt printre cele mai populare. Şi asta pentru că de obicei sunt mai uşor de curăţat şi nu produc rugină. Inoxul este stabil la temperaturi ridicate, însă este bine să observi cu atenţie produsul înainte de a-l cumpăra, ca să te asiguri că este de calitate şi să acorzi atenţie detaliilor din specificaţii. Componentele trebuie să fie perfect sudate pentru a rezista în timp şi pentru a putea avea performanţe optime.

Pentru a-ţi menţine perfect curată oala din inox, există câteva trucuri, despre care îşi povestim în continuare.

1. Apă şi oţet alb

Ai gătit şi ai ars mâncarea? La gunoi cu ea! Dar ce te faci cu oala din inox pătată şi deteriorată? Parcă nu-ţi vine s-o arunci şi pe ea, mai ales dacă este una de bună calitate! Iată un truc pe cât de simplu, pe atât de eficient care chiar funcţionează! Spală bine cratiţa, aşa cum o faci de obicei, îndepărteză cât mai mult din resturile alimentare arse, iar apoi toarnă o cană de oţet alb şi apă cât să acopere petele de arsură. Pune oala pe foc şi lasă soluţia să fiarbă 5 minute. Mâncarea arsă, petele negre care păreau că nu se vor mai curăţa vreodată se vor înmuia şi se vor dezlipi foarte uşor. Vei avea un vas curat, strălucitor, fără pete şi zgârieturi, care va părea nou, ca sos din cutie!

2. Oţet de mere şi ulei mineral

Înmoaie o cârpă curată în oţet de mere şi freacă petele de grăsime sau arsură de pe vasul din inox. Dacă îţi este mai uşor, poţi pulveriza oţetul direct pe pete. Lasă-l să acţioneze unul, două minute, iar apoi poţi începe să cureţi. Adaugă oţet ori de câte ori este nevoie. La sfârşit, după ce ai îndepărtat orice urmă de murdărie, şterge oala cu un şervet curat şi uscat. Următorul pas: înmoaie colţul unei cârpe în puţin ulei mineral. Freacă energic vasul pe exterior şi vei observa că-şi va recăpăta strălucirea de odinioară. Atenţie! Foloseşte doar ulei mineral! În nici un caz nu te baza pe cele vegetale deoarece, indiferent de cât de mică ar fi cantitatea folosită, acestea râncezesc, iar vasul va prinde un miros urât.

3. Detergent de vase şi ulei de bebeluş

Detergentul de vase este degresant şi te va ajuta să cureţi vasele din inox, cu condiţia ca acestea să nu fie foarte arse sau foarte pătate. Ce trebuie să faci? În primul rând, pune oala în chiuvetă şi umple-o cu apă fierbinte. Apa va înmuia grăsimea şi petele de mâncare arsă, depuse pe pereţii vasului. După 15 minute, aruncă apa şi înmoaie un şervet din material textil în detergent de vase lichid. Cantitatea de detergent trebuie să fie foarte mică. Nu ne interesează să facă multă spumă, ci să cureţe rapid şi eficient. Freacă energic şi insistă mai ales în zonele afectate de murdărie. Nu folosi materiale abrazive, precum bureţi din plastic sau perii din sârmă! Apoi, după ce ai curăţat murdăria, clăteşte oala cu apă din abundenţă şi şterge-o bine. La final, pentru ca inoxul să strălucească, freacă toată suprafaţa vasului cu un şervet moale pe care l-ai înmuiat în câteva picături de ulei pentru bebeluşi. Alege un produs fără miros.

4. Foloseşte sifon!

Mai ţii minte, pe vremuri, când ne trimiteau părinţii să cumpărăm sifon? Pe atunci, ne bucuram de gustul lui fresh şi acidulat, acum, însă, am putea să-l folosim pe post de produs de curăţare a vaselor din inox. În primul rând, trebuie să speli oala sau cratiţa aşa cum o faci de obicei. Petele de arsură, picăturile de ulei întărit, amprentele, dar şi alte reziduuri alimentare care nu se duc la prima spălare, se vor curăţa dacă pulverizezi peste ele sifon. Lasă produsul să acţioneze unul, două minute, iar apoi freacă vasul cu un burete non abraziv. Luciul şi strălucirea de altă dată se obţin rapid dacă ştergi oala cu un material textil moale şi uscat. Atenţie! Pentru îndepărtarea murdăriei, nu folosi apă minerală! Apa minerală va lăsa urme şi pete albe pe suprafaţa cratiţei.

5. Soluţia pentru spălat geamurile îndepărtează amprentele

Pe vasele din inox, dacă sunt foarte des utilizate, vor rămâne urme de degete, iar luciul materialului va dispărea. Inoxul va deveni mat, opac, iar oalele şi cratiţele vor părea vechi. Pentru a le reda strălucirea de altă dată, dar şi pentru a curăţa urmele de amprente foloseşte o soluţie pentru curăţarea geamurilor. După ce ai spălat bine oala, aşa cum o faci de obicei, îndepărtează orice surplus de apă, iar apoi pulverizează soluţie pentru spălat geamuri. Cu un burete non abraziv freacă uşor pereţii exteriori ai vasului, iar apoi clăteşte cu apă din abundenţă. Oala va fi ca nouă!

6. Făină albă de grâu

Iată un truc pe care îl folosea şi bunica noastră în gospodărie: pentru a reda slătucirea oalelor şi cratiţelor din tablă şi inox, folosea banală făină de grâu. Ai putea încerca şi tu! Alege din dulap un vas din inox mai vechi, cu pete pe care nu le-ai putut îndepărta în totalitate, care nu mai este nici lucios, nici nou. Dar nici super murdar. Clăteşte-l cu apă călduţă, spală-l cum o faci de obicei, iar apoi foloseşte următorul truc: cerne peste oala umedă făină albă de grău, într-un strat subţie. Apoi, cu partea non abrazivăa unui burete de bucătărie freacă exteriorul şi interiorul vasului. La final, clăteşte oala cu apă din abundenţă, iar apoi usuc-o cu un prosop curat, uscat şi moale. Vei vedea diferenţa!

7. Bicarbonat de sodiu

Potrivit jurnaliştilor unei reviste americane de specialitate, o oală din inox pătată şi arsă poate fi curăţată folosind banalul bicarbonat de sodiu. Nu trebuie decât să amestecăm bicarbonat de sodiu cu apă până ajungem la o consistenţă uşor vâscoasă. Pasta formată se aplică pe petele de arsură şi resturi alimentare lipite şi se lasă să acţioneze 20 deminute. Apoi,  murdăria se curăţă cu un prosop înmuiat înainte în detergent de vase lichid. Mişcările ar trebui să fie de-a lungul striaţiilor pe care le observi pe suprafaţa materialului.

Foto: Pixabay