Aceste obiceiuri îţi pot provoca pierderea masei musculare pe măsură ce înaintezi în vârstă!

2 shutterstock 1166441527 jpg jpeg

Carenţele nutriţionale pot afecta creierul, inima, creierul, intestinele, dar pot conduce şi la pierderea de masă musculară pe măsură ce îmbătrâneşti. De aceea, obiceiurile alimentare nesănătoase care duc la lipsa de vitamine şi minerale îţi pot crea dificultăţi de mobilitate.

De-a lungul vieţii, pe măsură ce îmbătrâneşti, masa musculară începe să scadă în mod natural. Când pierderea de masă musculară este accelerată poate apărea o boală numită sarcopenie care se manifestă prin probleme de mobilitate sau un risc mărit de a suferi fracturi din cauza reducerii stabilităţii corpului. În cadrul unui nou studiu, cercetătorii au analizat circa 1.000 de participanţi cu vârste peste 65 de ani din Singapore. Astfel s-a descoperit că sunt mai mulţi factori care contribuie la scăderea masei musculare, inclusiv statutul social, bolile cronice, carenţele nutriţionale. Acest lucru se poate datora reducerii poftei de mâncare care duce şi la scăderea aportului de vitamine şi minerale. De aceea, persoanele în etate au tendinţa să nu-şi acopere necesarul de elemente nutritive zilnice de care au nevoie. De aici până la pierderea de masă musculară este doar un pas.

Prin ce schimbări îţi poţi salva masa musculară

Afecţiunea numită sarcopenie, care presupune pierderea masei musculare, poate fi prevenită prin schimbarea stilului de viaţă, cum ar fi exerciţiile fizice, renunţarea la fumat şi consumarea mai multor alimente bogate în elemente nutritive. Acest sfat nu este doar pentru cei aflaţi la vârste mijlocii, ci şi mai în vârstă. Cu cât adopţi mai rapid un stil de viaţă sănătos, cu atât mai multă masă musculară vei păstra pe măsură ce îmbătrâneşti. Menţinerea masei musculare prin strategii ca exerciţiile regulate şi consumul de alimente bogate în elemente nutritive îţi conferă şi longevitate.

Citeşte şi:

Clasamentul dietelor, de la ocupantele podiumului la cele descalificate. Dieta mediteraneeană, medaliată cu aur

Ce schimbări se produc în corp după vârsta de 30 de ani

Pierderea masei musculare,  legată de mortalitatea timpurie

Cercetătorii au studiat bărbaţi şi femei cu vârste de peste 65 de ani timp de aproximativ patru ani. Le-a fost scanată densitatea osoasă de-a lungul timpului. A fost analizată masa musculară a braţelor şi picioarele, grăsimea subcutanată şi cea viscerală. Rezultatele au aratat ca femeile cu masa musculară scazută au un risc de mortalitate timpurie de 63 de ori mai mare spre deosebire de acelea care aveau masa musculară mai mare a braţelor şi picioarelor. Bărbaţii cu masa musculară scăzută au avut un risc de 11 ori mai mare.

În ceea ce priveşte diferenţa semnificativă dintre bărbaţi şi femei, oamenii de ştiinţă sugerează că modificările hormonale legate de menopauză influenţează mult pierderile de masă musculară. Nivelul redus de hormon estrogen pe măsură de înaintăm în vârstă poate avea un efect negativ asupra masei musculare, ceea ce duce la pierderea musculară, la scăderea densităţii osoase şi la acumularea de grăsime abdominală.

FOTO: Shutterstock