Acneea - afecţiunea care nu ţine cont de vârstă

1 73641 original jpg jpeg

Acneea este una dintre cele mai comune afecţiuni cu care se confruntă oameni de toate vârstele, pentru că nu doar adolescenţii o au. În plus, este mai mult decât o problemă cosmetică, ci este una dermatologică, care afectează aproximativ 70 % dintre adulţi.

Această afecţiune se declanşează atunci când porii sunt înfundaţi,iar coşurile apar ca urmare a unei hipersecreţii a glandelor sebacee. Totodată,sebumul este cel care menţine pielea umedă şi impermeabilă. Acneea apare de cele mai multe ori în urma schimbărilor hormonale,care duc la înroşirea pielii,apoi la apariţia coşurilor.

Atât femeile,cât şi bărbaţii se pot confrunta cu ea. Cunoscută şi sub numele de acnee vulgară,atunci când sunt blocaţi porii,pielii îi este imposibil să elimine toxinele produse de glandele sebacee. Poate apărea după vârsta de 25 de ani,şi afectează în principal femeile,manifestându-se pe zona feţei,la nivelul maxilarului şi a bărbiei.

Tipurile de acnee vulgară:

Acneea comedoniană:Se manifestă prin puncte negre şi albe de grăsime. Apar pe nas,frunte şi bărbie.Acneea papulo-pustuloasă:Este cea care cauzează leziuni roşii pe suprafaţa pielii. Apare pe spate,faţă şi decolteu.Acneea conglobată:Este tipul de acnee care lasă cicatrici,este cea mai gravă şi dureroasă.

Tipuri de acnee:

-Acneea juvenilă

-Acneea rozacee

-Acneea chistică

-Sensibilitate hormonală ridicată;

-Sistemul imunitar;

-Cortizol,hormonul stresului;

-Alimentaţia necorespunzătoare;

-Secreţie excesivă de sebum;

-Genetic.

Ce poţi face pentru a preveni acneea:

-Evită atingerea feţei dacă nu eşti spălată;

-Redu factorii de stres;

-Foloseşte doar produse de îngrijire speciale pentru tipul de ten pe care-l ai;

-Bea multă apă;

-Include în dietă mai multe legume şi fructe.