Află totul despre otită!

1 55592 original jpg jpeg

De fiecare dată când este frig afară, ambele urechi îţi amorţesc şi o durere seacă îşi face simţită prezenţa? Poate fi vorba de o simplă sensibilitate la frig, însă nu exclude şi ceva mai serios. Însoţite de mâncărimi sau chiar de scurgeri, toate aceste simptome pot sublinia prezenţa otitei.

Ce este otita

Otita este o afecţiune în care urechea internă sau cea externă se inflamează ori se infectează. Durata infecţiei este cea care contează,de fapt;pe o perioadă scurtă de timp,avem de-a face cu o otită acută. În cazul în care aceasta reapare constant sau durează  mult timp,atunci otita este de natură cronică.

Cum se tratează

Tratamentul îţi va fi recomandat în funcţie de gravitatea infecţiei.-Dacă aceasta este cauzată de bacterii,antibioticele vor fi prima prescripţie.-Când la mijloc a fost implicat un virus,medicul specialist va trata simptomele,pe măsură ce infecţia îşi urmează cursul.În majoritatea cazurilor,otitele sunt declanşate de bacterii şi dispar la câteva zile după începerea tratamentului.

Informaţii suplimentare

-Infecţiile urechii pot fi însoţite şi de frisoane,febră,greaţă,vărsături,diaree şi stare generală de rău.

-Pentru a putea fi pus un diagnostic,medicul va examina interiorul urechii,cu un dispozitiv numit otoscop. Dacă ai ajuns la control după mai mult de 48 de ore,orelistul îşi va putea da seama de afecţiune doar privind urechea,căutând semne de roşeaţă sau de inflamare a timpanului.

Cum se ajunge la această infecţie

Majoritatea otitelor sunt cauzate de o infecţie bacteriană sau virală. Adesea,chiar şi infecţia tractului respirator (sinusuri,gât,căi respiratorii sau plămâni) se poate răspândi în urechea medie. Copiii mici sunt vulnerabili la acest tip de infecţie,din cauză că urechea lor medie este mai mică şi mai îngustă decât cea a adulţilor. Riscul ca prichindelul să dezvolte această infecţie creşte când:

-merge la grădiniţă sau stă în centre de îngrijire şi o poate lua de la alţi copii infectaţi;

-este expus fumatului pasiv;

-nu este alăptat.

Ia în calcul semnele clare!

Cele mai multe infecţii ale urechii se rezolvă de la sine. Cu toate acestea,nu trata cu superficialitate subiectul şi mergi la ORL dacă: 

-simptomele nu se ameliorează nici după 24 de ore;

-durerea pare să se agraveze,de la oră la oră;

-observi un lichid în urechea dureroasă.

e5d3687456c9a748bf94150a2b1484fb jpg jpeg

Sfatul specialistului:Dr. Mihai Corneliu Ungureanu medic specialist-medicină internă. Clinica Gral Medical,Bucureşti. Tel:021.323.00.00

Principala cauză (expunerea la frig,curenţi de aer rece,umezeală) poate fi favorizată şi de o imunitate mai scăzută  sau de afecţiuni cronice,ca amigdalita,sinuzitele şi rinitele alergice. La copiii mici se poate ajunge la meningo-encefalită,fatală,chiar şi în condiţiile unei asistenţe medicale spitaliceşti. De aceea,indiferent de vârstă,durerea de ureche trebuie să te ducă la medic fără întârziere şi fără a încerca diferite variante de automedicaţie. O îmbrăcăminte corespunzătoare (inclusiv pentru cap!),mai ales în sezonul rece,ca şi evitarea băilor fierbinţi înaintea plecării din casă sunt măsuri simple şi eficiente.

Ştiai că...din varii motive,otita este mai des întâlnită la bărbaţi,decât la femei? Pe lista semnelor care vestesc această afecţiune,menţionăm:

-temperatură 38 °C sau mai mult

-lipsa poftei de mâncare

-nopţi agitate

-tuse

-pierderea echilibrului.

0be44e9d7786485a5ec56a94068c981c jpg jpeg