Ai un apartament închiriat? Aşa îl aranjezi fără să te cerţi cu proprietarul!

1 shutterstock 1143069728 jpg jpeg

Dacă te-ai mutat recent într-o locuinţă închiriată, sigur simţi nevoia să schimbi câte ceva pentru a face locul mai primitor şi pentru a-l personaliza. Draperiile şi corpurile de iluminat sunt câteva obiecte pe care le puteţi schimba fără să ai probleme cu proprietarul.

Chiar dacă nu poţi zugrăvi cum ţi-ar plăcea, există alte moduri prin care vei reuşi să dai o altă faţă casei tale. Totuşi, pentru a evita ivirea unor costuri suplimentare la plecarea din locuinţă, consultată-te cu proprietarul.

Foloseşte tapet decorativ, dar nu oriunde

Camerele în care va fi cel mai dificil să foloseşti obiecte decorative care să ascundă posibilele defecte sunt baia şi bucătăria. Vestea bună este că, dacă pereţii sunt acoperiţi cu faianţă până la tavan, poţi apela cu încredere la tapetul decorativ. Totul e să alegi unul vinilic, cu rezistenţă crescută la umiditatea din aceste încăperi. Există o mulţime de modele de tapete: cu flori, cu imprimeuri geometrice sau care imită cărămida roşie. Apoi, când îţi doreşti să-l îndepărtezi, se desprinde dintr-o mişcare, iar pereţii se curăţă uşor de adeziv. Atenţie, însă la suprafeţele acoperite cu vopsea! Dacă aplici tapetul pe acestea, se va desface cu tot cu tencuiala.

Atrage atenţia asupra ferestrelor

Pereţii din dormitor, sufragerie sau hol nu-i poţi acoperi nici cu vopsea, nici cu tapet, deci tot ce poţi face este să distragi atenţia de la ei cu ajutorul ferestrelor. Cumpără draperii, perdele sau storuri noi. Dau culoare unei încăperi anoste, învechite. Este bine de reţinut faptul că materialele precum inul, mătasea, organza sau voalul nu atrag praful şi sunt mai rezistente, păstrându-şi forma şi după mai multe spălări.

Ascunde defectele pereţilor

Apartamentele închiriate au o mulţime de neajunsuri, cum ar fi crăpăturile sau găurile din pereţi. Acestea sunt uşor de mascat cu ajutorul tablourilor sau al obiectelor de decor. Alege unele de dimensiuni mici. Aşa le poţi agăţa folosind cuie cât mai fine şi vei lăsa puţine urme pe pereţi, care se pot astupa apoi cu ipsos. Chiar şi ghivecele cu plante de mari dimensiuni, aşezate pe podea, acoperă foarte bine crăpăturile.

Investeşte în corpuri de iluminat

Veiozele, lampadarele, lămpile aşezate pe podea sau pe mese fac dintr-o locuinţă rece şi neprimitoare una confortabilă, pe care o puteţi numi acasă. Iată de ce merită să investeşti în aşa ceva, mai ales dacă alegi şi becuri economice. În dormitor, se potrivite candelele electronice prevăzute cu led. Sunt o alternativă bună la lumânările obişnuite. Nu scot fum şi nu lasă urme pe mobilă.   

Protejează mobilierul

Fotolii, canapelele, scaunele şi mesele se zgârie şi se pătează uşor, prin simpla lor folosire, ceea ce îţi poate aduce costuri în plus la plecarea din casa închiriată. Acoperă-le de la bun început cu pleduri, cuverturi sau perne colorate. În acest fel le vei protejează şi vei obţine şi le vei da un aspect plăcut. Micul mobilier din lemn se schimbă radical dacă este acoperit cu autocolant, care se desprinde folosind un uscător de păr. Adezivul îl îndepărtezi cu o spatulă, după ce l-ai înmuiat cu o soluţie de curăţat pe bază de alcool.

@shutterstock