Alimente care ajută la regenerarea ficatului

1 legume shutterstock 1003950 jpg jpeg

Una dintre multiplele funcţii ale ficatului este de a transforma nutrienţii în resurse de energie, de aceea este foarte importantă alimentaţia. O dietă adecvată te scapă de complicaţiile nedorite şi ajută la detoxifierea organismului.

Iată care sunt cele mai importante alimente cu efecte benefice asupra ficatului.

Legumele, mai ales cele cu rol dezinfectant, cum sunt varza, conopida, spanacul, broccoli, ceapa şi usturoiul proaspete ajută la regenerarea ficatului. În acelaşi timp, consumul de cicoare, sparanghel şi varză Kale neutralizează substanţele chimice şi pesticidele.

De asemenea, sucul din morcovi şi spanac, precum şi cel de sfeclă roşie (diluat cu apă) ajută la digestie, susţinând funcţiile ficatului.

La capitolul fructe, portocalele şi grefele au un conţinut crescut de vitamina C, dar şi de antioxidanţi care protejează ficatul de leziuni. Fibrele solubile din grapefruit conduc la scăderea colesterolului şi facilitează arderea grăsimilor. În acelaşi timp, reduc inflamaţia şi protejează celulele ficatului.

Afinele şi coacăzele, consumate ca atare sau sub formă de sucuri, contribuie la creşterea enzimelor antioxidante.

Avocadoul ajută organismul să producă un anumit tip de antioxidant, numit „glutation”, care are rolul să filtreze componentele toxice. De asemenea, merele, bogate în pectină, ajută la detoxifiere.

Nucile conţin substanţe nutritive ca L-arginina, glutation şi acizi graşi Omega-3, acestea sprijinând funcţiile hepatice. Potrivit studiilor, fructele cu coajă lemnoasă reprezintă un grup alimentar important pentru sănătatea ficatului.

Condimentul preferat al ficatului este turmericul, un ingredient cu mare putere antioxidantă. Acesta stimulează eliberarea bilei şi creşte capacitatea ficatului de a elimina toxinele.

Uleiul de măsline presat la rece, consumat în cantităţi moderate, ajută la absorbţia substanţelor toxice din organism. Fiind o grăsime sănătoasă, consumul de ulei creşte fluxul de sânge şi îmbunătăţeşte nivelul enzimelor hepatice.

Pentru un ficat sănătos este bine să evitaţi consumul de alcool, de tutun sau de alimente procesate, prăjite şi bogate în zaharuri. Hidratarea joacă un rol foarte important, de aceea este recomandat consumul zilnic a cel puţin 2 litri de apă. Cafeaua poate fi înlocuită cu ceaiul de muşetel sau de galbenele.



Recente

Idei practice pentru renovarea bucătăriei   spații mici, rezultate mari jpg
Rulada braziliana  Sursa foto shutterstock 192814724 jpg
Cum sa iti pastrezi parul hidratat iarna aceasta jpg
Cum să faci față petelelor dificile de pe plita pe gaz jpg
Rulouri de vinete cu alune  Sursa foto shutterstock 2418362253 jpg
femeie atragatoare tinuta iarna 789305 jpg
Rulada cu gem de capsuni  Sursa foto shutterstock 2387304579 jpg
Salata de vinete  Sursa foto shutterstock 300480098 jpg
Tort festiv alune de padure  Sursa foto shutterstock 2233352429 jpg
OUTFIT 625 1544 62 132 10 size large c v 1 compressed JPG
portrait beautiful woman jpg
e120a11231976f9c92c028516f0f81167b jpg
Tocanita de cartof dulce  Sursa foto shutterstock 2370838917 jpg
Menopauza ÔÇô un subiect prea put╠ªin discutat i╠én Roma╠énia jpg
CLICKPENTRUFEMEI wojtek mich ZGj0 IjgXdo unsplash jpg
Chifle cu gem de caise, Sursa foto shutterstock 2390464819 jpg
Imagine1 (1) jpg
ochelari de soare (8) jpg
Chiftelute de peste  Sursa foto shutterstock 1512309131 jpg
Painici sau conchas mexicane  Sursa foto shutterstock 1063093535 jpg