Alimente care ajută la regenerarea ficatului

1 legume shutterstock 1003950 jpg jpeg

Una dintre multiplele funcţii ale ficatului este de a transforma nutrienţii în resurse de energie, de aceea este foarte importantă alimentaţia. O dietă adecvată te scapă de complicaţiile nedorite şi ajută la detoxifierea organismului.

Iată care sunt cele mai importante alimente cu efecte benefice asupra ficatului.

Legumele, mai ales cele cu rol dezinfectant, cum sunt varza, conopida, spanacul, broccoli, ceapa şi usturoiul proaspete ajută la regenerarea ficatului. În acelaşi timp, consumul de cicoare, sparanghel şi varză Kale neutralizează substanţele chimice şi pesticidele.

De asemenea, sucul din morcovi şi spanac, precum şi cel de sfeclă roşie (diluat cu apă) ajută la digestie, susţinând funcţiile ficatului.

La capitolul fructe, portocalele şi grefele au un conţinut crescut de vitamina C, dar şi de antioxidanţi care protejează ficatul de leziuni. Fibrele solubile din grapefruit conduc la scăderea colesterolului şi facilitează arderea grăsimilor. În acelaşi timp, reduc inflamaţia şi protejează celulele ficatului.

Afinele şi coacăzele, consumate ca atare sau sub formă de sucuri, contribuie la creşterea enzimelor antioxidante.

Avocadoul ajută organismul să producă un anumit tip de antioxidant, numit „glutation”, care are rolul să filtreze componentele toxice. De asemenea, merele, bogate în pectină, ajută la detoxifiere.

Nucile conţin substanţe nutritive ca L-arginina, glutation şi acizi graşi Omega-3, acestea sprijinând funcţiile hepatice. Potrivit studiilor, fructele cu coajă lemnoasă reprezintă un grup alimentar important pentru sănătatea ficatului.

Condimentul preferat al ficatului este turmericul, un ingredient cu mare putere antioxidantă. Acesta stimulează eliberarea bilei şi creşte capacitatea ficatului de a elimina toxinele.

Uleiul de măsline presat la rece, consumat în cantităţi moderate, ajută la absorbţia substanţelor toxice din organism. Fiind o grăsime sănătoasă, consumul de ulei creşte fluxul de sânge şi îmbunătăţeşte nivelul enzimelor hepatice.

Pentru un ficat sănătos este bine să evitaţi consumul de alcool, de tutun sau de alimente procesate, prăjite şi bogate în zaharuri. Hidratarea joacă un rol foarte important, de aceea este recomandat consumul zilnic a cel puţin 2 litri de apă. Cafeaua poate fi înlocuită cu ceaiul de muşetel sau de galbenele.