Analizele pe care trebuie să le facă orice femeie înainte de a deveni mamă

1 83433 original jpg jpeg

Te doreşti să devii mamă? Atunci ar fi bine să faci un set de analize înainte de a rămâne însărcinată. Iată care sunt cele mai importante analize pe care ar trebui să le facă orice femeie.

Analizele pentru determinarea factorului RH

Multe femei îşi fac această analiză abia după ce rămân însărcinate, după recomandarea medicului, însă ea poate fi făcută oricând, deoarece factorul RH este acelaşi întreaga viaţa. Factorul RH (Rhesus) reprezintă un grup de antigene care pot fi prezente sau pot lipsi de pe suprafaţa eritrocitelor. Cele mai multe dintre persoane au Factorul RH prezent pe eritrocite, aşadar pozitiv. 15% din populaţie are însă RH-ul negativ.

Determinarea acestui factor este importantă atât pentru o eventuala transfuzie, dar şi pentru o sarcină. Incompatibilitatea dintre RH pozitiv şi RH negativ poate duce la boli hemolitice la bebeluşi. Mama cu RH negativ poate avea probleme în evoluţia sarcinii, dacă tatăl copilului are RH pozitiv. 

Vizita la endocrinolog

O consultaţie la medicul endocrinolog este şi ea absolut necesară înainte de sarcină. Tiroida, glanda cea mai mare din organismul uman, are un impact extrem de important asupra fertilităţii, dar şi asupra evoluţiei sarcinii.

O analiză periodică a hormonilor tiroidieni ne poate ajuta să ne păstrăm sănătatea oricând, nu doar când este vorba despre o sarcină. În plus, micile dereglări ale tiroidei provoacă simptome foarte diverse şi de multe ori persoanele care au hipotiroidie sau hipertiroidie sunt diagnosticate greşit.

image

Orice femeie ar trebui să meargă o dată pe an la medicul ginecolog pentru efectuarea testului Babeş-Papanicolau. Dacă ai în plan să rămâi gravidă, este cu atât mai important să faci acest test. El ajută la descoperirea infecţiei cu papiloma virusul uman (HPV), dar şi a altor infecţii provocate de bacterii sau fungi.

Infecţia cu HPV poate duce la apariţia cancerului de col uterin, acesta fiind şi motivul pentru care este preferabil ca testul să fie făcut periodic pentru că de obicei infecţiile cu acest virus sunt lipsite de simptome, iar descoperirea lui cât mai devreme face tratarea lui mai uşoară.

Control stomatologic

Pentru profilaxie, este recomandat să mergem la dentist o dată la 6 luni, iar dacă ai în plan să rămâi însărcinată este neaparat nevoie să mergi la un control la stomatolog. Schimbările care au loc în organism în timpul sarcinii pot afecta sănătatea danturii. Apar gingivita, cariile şi infecţiile, iar tratamentul lor este mai dificil pentru femeile gravide, deoarece multe antibiotice sunt contraindicate în sarcină.

În primul trimestru de sarcină

Dacă toate analizele au ieşit bine şi aştepţi un copil, trebuie să ştii că va mai trebui să mai faci câteva vizite în cabinetul medical. Pentru început, vei avea de făcut un set complet de analize de sânge (hemoleucograma), serologia hepatitelor B şi C, dozarea anticorpilor Citomegalovirus, rubeola, toxoplasmoza, testare pentru Listeria, Chlamydia, Gonoree, Sifilis, HIV.

Sursă: tvhappy.ro