Boabele de cacao sunt seminţele arborelui cu acelaşi nume (Theobroma cacao), fiind încadrate în categoria „super-alimentelor”. Consumate în stare crudă, acestea combat oboseala şi aduc un plus de energie.

Boabele de cacao crude conţin crom, element care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge şi care reduce pofta alimentară. De asemenea, acestea reprezintă o importantă sursă de proteine, grăsimi, carbohidraţi şi fibre. Bogate în magneziu, calciu, fier, crom, ele ne asigură necesarul zilnic de vitamine. Boabele de cacao au fost apreciate de către azteci încă din antichitate datorită proprietăţilor sale afrodisiace şi antioxidante. Astfel, ele sunt cel mai puternic antioxidant dintre toate seminţele, boabele şi fructele.

Cacaua în stare crudă conţine de 4 ori mai mulţi antioxidanţi decât ciocolata neagră şi depăseşte oricare alt aliment în ceea ce priveşte concentraţia de magneziu, element care luptă şi împotriva osteoporozei. Astfel, 100 de grame de boabe crude conţin circa 65% din doza zilnică recomandată de magneziu.

Protejează inima

Consumul boabelor de cacao crude ajută la buna funcţionare a creierului şi a inimii, mărind capacitatea de relaxare a vaselor sangvine. Bogate în flavonoizi, procyanidin, catechin şi epicatechin, ele stimulează colesterolul bun şi scad riscul de formare a cheagurilor de sânge.

Un alt beneficiu important al acestui aliment este acela că stimulează eliberarea serotoninei, substanţa responsabilă de starea de fericire. Mai mult decât atât, boabele de cacao crude îmbunătăţesc activitatea cognitivă în timpul perioadelor de efort mental ridicat şi cresc puterea de concentrare.