Cancerul de col uterin. Fumatul, una dintre cauze

Cancerul de col uterin  Fumatul, una dintre cauze jpeg

Cauzele apariţiei cancerului de la col uterin sunt diverse: la începerea vieţii sexuale la o vârstă fragedă, la dependenţa de tutun. România se afla pe primul loc în Europa ca rata a mortalităţii provocată de cancer de col uterin, riscul fiind de trei ori mai mare la noi în ţară faţă de media europeană.

Cancerul de col uterin sau cancerul cervical este un tip de cancer care apare în celulele colului uterin (numit şi cervix) - partea inferioară a uterului, care face legătură cu vaginul. 

În fiecare zi în România, 12 femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin şi este principala cauză deces în rândul femeilor cu vârste între 15 si 44 de ani. 

Cancer de col uterin - cauze

Cancerul cervical se dezvoltă într-un mod progresiv. În primă instanţă celulele colului uterin se transformă în celule anormale, acest proces fiind numit displazie. Următorul stadiu prevede transformarea în celule maligne, care se multiplică şi se răspândesc în profunzimea ţesutului cervical. Cea mai frecventă cauză este infecţia cronică cu virusul HPV (virusul papiloma uman). Pe baza rezultatelor studiilor clinice pot fi derivaţi următorii factori de risc pentru dezvoltarea cancerului de col uterin:

  • primul contact sexual la scurt timp după prima perioadă menstruală prezintă un risc crescut de infecţie cu HPV
  • schimbarea frecventă a partenerilor sexuali
  • multe sarcini
  • administrarea pe termen lung a contraceptivelor orale
  • fumatul
  • imunosupresia
  • bolile cu transmitere sexuală (de exemplu, chlamydia, herpes simplex, HIV)
test cancer col uterin cluj 1 medium 47911500 jpg jpeg

Simptomele cancerului de col uterin

Cancerul de col uterin se poate diagnostica încă din stadiul incipient, când poate fi tratat complet, prin testul Babeş – Papanicolau efectuat anual. Acest test poate depista celule anormale înaintea transformării lor în celule tumorale. Cancerul de col uterin este diagnosticat cel mai frecvent la femeile cu vârsta cuprinsă între 45 şi 65 de ani, însă acesta poate afecta şi femeile foarte tinere. 

Cancerul de col uterin este cel care nu prezintă simptome în stadiile incipiente. După ce boala s-a răspândit în vezică, ficat, intestin sau plămân, simptomele sunt mai proeminente.

„Există şi leziuni,uneori chiar foarte grave,care nu au iniţial simptome! Acest lucru face ca diagnosticul să fie mult întârziat, stabilit câteodată în faza de carcinom invaziv“, precizează dr. Daniel Călin.

Recomandat este că consulţi un medic după ce observi modificări sau simptome neobişnuite care afectează organele reproductive. Mai mult, testul Papanicolau şi vaccinul împotriva HPV sunt singurele căi prin care poate fi tratat şi prevenit cancerul de col uterin.

Simptomele pe care nu trebuie să le ignori: 

Sângerări vaginale anormale

Majoritatea femeilor diagnosticate cu cancer de col uterin prezintă sângerări neregulate.ele s-ar putea datora şi altor afecţiuni medicale, cum sunt dezechilibrul hormonal, boala inflamatorie pelviană sau o infecţie la nivelul organelor pelvine. Însă, deoarece cancerul se răspândeşte în ţesuturile din apropiere, acesta creează capilare noi, anormale, care se rup uşor şi provoacă sângerări. O astfel de sângerare poate fi prezentă între perioadele menstruale, după actul sexual, după menopauză şi chiar după examenul pelvian. Adresează-te medicului dacă ai sângerări între ciclurile menstruale sau în urma unor raporturi sexuale.

Durere în timpul actului sexual

Intervenţia dureroasă este un alt simptom al cancerului de col uterin. Acest simptom indică un cancer cervical avansat, ceea ce înseamnă că boala s-a răspândit în ţesuturi şi organe de reproducere. Există şi alte cauze pentru care apare durerea, dar nu ignora acest simptom.

Durere pelvină

Durerea pelviană este frecventă în rândul femeilor. Crampele şi durerile sunt o parte normală a ciclului menstrual şi nu indică de obicei prezenţa cancerului sau a oricărei alte afecţiuni grave. Cu toate acestea, durerea care durează mai mult timp şi apare mai frecvent ar putea fi un semn al cancerului de col uterin. Recomandat este să mergi la un control medical pentru a afla cauza exactă şi pentru a exclude posibilitatea cancerului.

Citeşte AICI ce alte simptome pot anunţa cancerul de col uterin.

Sursă: premiqamed.ro, 



Recente

Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg