Care sunt cele 7 taine ale Bisericii lui Hristos
Acte sfinte prin care se împărtăşesc harurile Sfântului Duh, cele şapte taine ale Bisericii au fost întemeiate pe cuvintele Sfintei Scripturi. Fiecare dintre ele este o treaptă spre sfinţenie.
Principalele taine ale Bisericii lui Hristos,al căror număr a fost stabilit în 1274 la sinodul de la Lyon,sunt botezul,mirungerea,împărtăşania,spovedania,preoţia,căsătoria,maslul.
În cazul fiecărei taine în parte,Hristos lucrează prin prezenţa Sfântului Duh,pentru a-i uni pe oameni în credinţă. Tainele sunt presărate cu simboluri ale căror semnificaţii te invit să le descoperi în continuare.Botezul,cea de-a doua naştere
Odată cu venirea lui pe lume,omul se naşte spiritual numai prin taina botezului. Odată cu scufundarea de trei ori în apă,în numele Sfintei Treimi,fiecăruia i se iartă păcatul strămoşesc şi i pune pe umeri haina botezului.
De fiecare depinde cât de curată va păstra această haină,pe care o va purta până la Judecata de Apoi. Botezul este şi o poartă către Împărăţia Domnului. De aceea,cel botezat este adus în faţa altarului şi împărtăşit.
Mirungerea,sfinţirea simţurilor
Imediat după ce este scos din apă,la botez,copilul este uns cu Sfântul şi Marele Mir. Este semnul văzut al împărtăşirii celui botezat cu darurile Sfântului Duh. Mirul care este folosit la săvârşirea acestei taine este amestecat cu mirodenii,fiert în primele zile din Săptămâna Patimilor lui Iisus şi sfinţit de Patriarh în Joia Mare,la Liturghie,prin invocarea Duhului Sfânt.
Cu Sfântul şi Marele Mir se face semnul sfintei cruci la frunte,pe piept,ochi,urechi şi gură,spunându-se „Pecetea darului Duhului Sfânt. Amin”. În acest fel,sunt sfinţite toate simţurile celui botezat.
Spovedania,reînnoirea botezului
Mărturisindu-şi păcatele prin taina spovedaniei,fiecare credincios primeşte o nouă şansă,deoarece i se iartă greşelile pe care le regretă sincer. Spovedania „şterge” păcatele care au murdărit haina botezului,de aceea se spune că această taină este o reînnoire a botezului.
Prin formula „Domnul şi Dumnezeul nostru Iisus Hristos,cu darul şi cu îndurările iubirii Sale de oameni,să te ierte pe tine,fiică (sau fiule) şi să-ţi lase toate păcatele”,sufletul credinciosului se uşurează de povara păcatelor şi se împacă cu Dumnezeu.
Preoţia,înzestrarea cu harul divin
Hirotonia,cum mai este numită taina preoţiei,constă în pogorârea harului divin asupra unui laic pregătit pentru a deveni preot.
În acest fel,i se împărtăşeşte de către un episcop puterea de a săvârşi toate celelalte sfinte taine,de a învăţa cuvântul lui Dumnezeu şi de a-i conduce pe credincioşi spre mântuire.
Taina este importantă şi pentru mireni,deoarece prin cinstirea diaconilor,a preoţilor şi a episcopilor,respectă şi Duhul Sfânt al cărui har a fost primit de ei.
Împărtăşania,cea mai importantă taină
Numită şi euharistie (mulţumire) sau cuminecare (legătură),taina împărtăşaniei a fost săvârşită prima oară chiar de Mântuitor la Cina cea de Taină,când a dat ucenicilor Săi să mănânce trupul şi să bea sângele Său sub forma pâinii şi a vinului.
De atunci,acesta este modul prin care credincioşii primesc harul divin şi se unesc cu Hristos. Prefacerea pâinii şi a vinului în trupul şi în sângele lui Iisus se face de către preoţi prin rostirea unei rugăciuni de invocare a Sfântului Duh.
Cununia uneşte pe viaţă
Prin sfânta taină a nunţii,mirele şi mireasa îşi mărturisesc în faţa preotului dorinţa de a trăi în dragoste,pentru a naşte şi a creşte copii,ajutându-se reciproc.
Ei primesc,datorită rugăciunilor preotului,harul divin care le sfinţeşte legătura şi care va ajuta la împlinirea scopurilor ei:menţinerea unităţii perechii şi procrearea.
Cea mai importantă parte a tainei este punerea cununiilor pe capetele mirilor,care semnifică răsplata fecioriei lor,dar şi puterea care li se dă spre a naşte prunci.
Maslul îi vindecă pe bolnavi
Taina maslului este săvârşită în timpul slujbei cu acelaşi nume de către preoţi spre a le fi împărtăşit bolnavilor harul vindecării trupului şi a sufletului.
Suferinzii trebuie să ţină post şi să se spovedească pentru a primi iertarea păcatelor şi tămăduirea trupului.
În timpul săvârşirii sfintei taine a maslului,preoţii fac în repetate rânduri o cântare care se referă la alungarea vrăjmaşului:„Doamne,arma asupra diavolului,crucea Ta,ai dat-o nouă;că se îngrozeşte şi se cutremură,nesuferind a căuta spre puterea ei”.