VIDEO Memoria îţi joacă feste? Nu sări peste acest pas din rutina de dimineaţă!

Ceea ce este bun pentru inima ta este bun şi pentru creier. Vezi ce ar fi indicat să faci în fiecare dimineaţă pentru a-ţi îmbunătăţi memoria!

image

A-ți începe ziua cu exerciții fizice poate avea un impact semnificativ asupra reducerii riscului de declin cognitiv. Aceasta este opinia experților. Potrivit Societăţii Alzheimer, cercetările au arătat că persoanele care fac mişcare în mod regulat au un risc cu până la 20% mai mic de a suferi de demență decât cei care nu fac exerciții fizice regulate. S-a ajuns la această concluzie după ce au fost combinate rezultatele a 58 de studii privind exercițiile fizice și demența. S-a demonstrat că trecerea de la inactivitate la a face un anumit exercițiu are un impact pozitiv semnificativ şi asupra sănătăţii mintale.

Este benefic să-ți începi ziua cu orice mișcare. Niciodată nu este prea târziu pentru aceasta. Este ceea ce susţine şi Kaitlin Casaletto, profesor de neuropsihologie la Universitatea din California, Centrul de memorie și îmbătrânire din San Francisco.

Activitatea fizică încurajează neuronii să comunice mai bine, făcând exercițiile benefice pentru sănătatea creierului. Chiar și persoanele sedentare sau în etate pot începe să facă mişcare, începând cu unele de intensitate redusă, şi vor observa efecte benefice asupra sănătăţii fizice şi mentale.

Vezi şi: Cum îţi „otrăveşti“ memoria fără să ştii

Efortul fizic moderat influenţează pozitiv memoria

Nu este nevoie să petreci mult timp la sala de sport pentru a obține efectele benefice date de exercițiile fizice. Sunt de ajuns doar două ore şi jumătate de mișcare intensă pe săptămână pentru a influenţa pozitiv sănătatea creierului.

Conform Harvard Health, multe studii au sugerat că părțile creierului care controlează gândirea și memoria au un volum mai mare la persoanele care fac mișcare decât la persoanele care nu fac.

Un program regulat de exerciții fizice de intensitate moderată pe parcursul a șase luni sau un an este asociată cu o creștere a volumului regiunilor selectate ale creierului.

Te-ar mai putea interesa: Folosești des GPS-ul? Cum îți pui în pericol capacitatea de memorare

Ce exerciţii fizice cresc capacitatea de memorare?

Începe ziua cu exerciții de aerobic. Este o altă modalitate excelentă de a proteja sănătatea creierului. Acestea pot face o diferență majoră în ceea ce privește modul în care funcționează corpul tău, inclusiv creierul. Unul dintre regiunile în care produc schimbări este hipocampul, o zonă foarte importantă a creierului care influenţează memoria.

Neuropsihologul Aaron Bonner-Jackson de la Clinica Cleveland a explicat: „În studiile asupra creierului, s-a constatat că persoanele care fac exerciții fizice se bucură de îmbunătățire a zonei hipocampului, răspunzătoare pentru învățare şi memorie”.

FOTO: Shutterstock