Căţeluş cât un măgăruş

1 great dane 3021613 960 720 jpg jpeg

Sunt mai greu de întreţinut, te aleargă mai mult, au nevoie de mai mult spaţiu şi îţi rod mult mai repede papucii. Chiar şi aşa, ogarii de talie mare au fost dintotdeauna iubiţi, admiraţi şi adoptaţi de oameni pentru compania, pentru abilităţile şi, de ce nu, pentru drăgălăşenia lor.

De-a lungul secolelor, în mai toate colţurile lumii, oamenii au crescut tot felul de rase de câini pentru a "juca" anumite roluri: de la vânătoare şi pază, la ajutor de cioban şi prieten loial. Pentru unele dintre aceste roluri, însă, mărimea era esenţială. Cu cât câinele era mai mare, cu atât avea mai multe şanse de a se lupta cu un animal mai fioros, de a pune pe fugă hoţi sau chiar de a supravieţui în locaţii cu temperaturi siberiene. Printre cele mai uriaşe rase canine sunt şi următoarele cinci.

Dogul german, un nobil credincios

I se mai spune şi Marele danez, deşi nu are nicio legătură cu Danemarca. De altfel, Dogul german a devenit rasa naţională a Germaniei în 1876. Rasa se mândreşte cu o înălţime de 72-80 cm şi o greutate ce poate ajunge până la 70 kg. Se pare, însă, că Dogul german a făcut un târg nefericit: a dat mărimea pe longevitate. Câinii acestei rase nu trăiesc decât 6-8 ani. De altfel, Zeus, deţinătorul recordului mondial de cel mai înalt câine din lume care depăşea doi metri când se ridica pe labele din spate, a murit de bătrâneţe la vârsta de cinci ani. Atăt cât trăieşte, Dogul german este un câine loial, ataşat unei singure persoane, deşi prietenos cu toată familia. Este considerat un câine nobil, cu un corp bine proporţionat, musculos şi robust. Este prietenos cu copiii şi cu alţi câini, dar nu suportă singurătatea şi nu e prea primitor cu străinii. Fiind câinele unui singur stăpân, nu va mai fi niciodată acelaşi dacă este înstrăinat la o vârstă adultă.

Citeşte şi: Cel mai mare câine din lume

Ogarul irlandez, spaima lupilor

Se zice că Ogarul irlandez a fost adus pe tărâmurile Irlandei prin anul 7.000 î.Hr. pentru a ţine lupii departe de casele oamenilor. Zvelt şi agil, rasa a fost crescută şi pentru vânătoare, nu doar pentru alungarea animalelor sălbatice. Un adult ajunge până la 78 cm înălţime şi 54 kg. Altfel spus, este la fel de mare cât un măgar. Ogarul irlandez este loial, blând, răbdător, dar şi încăpăţânat. Având instinctul vânătorii foarte dezvoltat, poate fi agresiv, însă şi uşor de dresat dacă este tratat cu înţelegere şi răbdare. Deşi este prietenos cu cei mici, nu trebuie lăsat singur în preajma lor, căci îi poate lovi, involuntar, cu coada, lovituri ce pot duce la o vizită la spital.

Saint Bernard, salvatorul din Alpi

Una dintre cele mai cunoscute şi cele mai îndrăgite rase mari de câini este elveţianul Saint Bernard. Deşi ajunge până la 90 cm înălţime şi 90 kg greutate, Saint Bernarzii sunt foarte blănzi, sensibili şi ataşaţi de îngrijitorii lor. Se zice, chiar, că sunt bona ideală deoarece sunt foarte protectori şi înţelegători cu copiii. Câinii acestei rase au devenit celebrii în secolul al XIX-lea datorită puterii şi simţului lor remarcabil de orientare, pentru salvarea călătorilor care se rătăceau sau erau înzăpeziţi în trecătorile alpine. Numele îi vine de la trecătoarea Saint Bernard din Alpii elveţieni, unde a trăit şi cel mai celebru reprezentant al rasei, Barry, care între 1800 şi 1812 a salvat 40 vieţi omeneşti.

Citeşte şi: Cum de vorbesc papagalii?

Dogul de Tibet, coborât din legende

Dogul de Tibet sau mastiful tibetan este una dintre cele mai mari, cele mai scumpe şi cele mai vechi rase de câini din lume. Masculul adult ajunge până la 76 cm înălţime şi 73 kg greutate.  La prima vedere zici că e un urs. Legenda spune că însuşi Padmasabhava, călugărul care a adus budhismul din India în Tibet, a fost păzit de-a lungul vieţii de un mastif Tibetan. Chiar şi Marco Polo a fost impresionat de aceşti câini, despre care a scris că sunt: "mari cât măgarii, cu voci puternice ca ale leilor". Dogul de Tibet este extrem de protector şi de teritorial. Pe de altă parte, este calm şi iubeşte copiii. Este şi foarte inteligent, învaţă repede, dar se plictiseşte la fel de repede. Fiind o rasă menită să protejeze casa şi turmele de animale, mastiful tibetan preferă să-şi păstreze energia pentru momentele critice, atunci când devin incredibil de explozivi şi agresivi.

Ciobănescul de Bucovina, paznic neînfricat

Una dintre cele mai mari rase de câine de la noi este Ciobănescul românesc de Bucovina, zis şi 'dulăul" sau "căpăul" Bucovinei. Adulţii pot ajunge până la 78 cm înălţime şi 41 kg greutate. Un câine impunător, era şi mai este încă folosit în satele de la munte pentru paza gospodăriilor, a turmelor de oi, a cirezilor de vite şi a hergheliilor de cai. Nu doar un excelent câine de pază, Ciobănescul românesc de Bucovina este şi un tovarăş de nădejde al omului de la munte, pentru care îşi dă şi viaţa apărându-l. Curajul său nu dispare nici măcar în faţa lupilor, a râşilor sau a urşilor. Este un câine inteligent, cu un temperament calm. Pe de altă parte, fiind independent, teritorial şi dominant, Ciobănescul românesc de Bucovina are nevoie de socializare şi de dresaj timpuriu.