Ce este glaucomul? Boala care te poate duce la orbire dacă n-o tratezi la timp

1 glaucom jpg jpeg

Prin definiţie, glaucomul este un termen care descrie un grup de boli caracterizate prin distrugerea progresivă a fibrelor nervului optic, nerv care este responsabil de transmiterea informaţiilor de la ochi la creier.

Prin restrângerea treptată a câmpului vizual, în timp se poate ajunge la orbire. Potrivit societateadeglaucom.ro, glaucomul se clasifică în mai multe tipuri şi există aspecte pe care orice bolnav trebuie să le ştie şi să le aibă în vedere.

Câte tipuri de glaucom există?

Glaucomul primitiv cu unghi deschis este cea mai frecvenţa formă de glaucom, fiind responsabil de peste 90% din cazurile de glaucom.

Alte forme de glaucom sunt reprezentate de glaucomul primitiv cu unghi închis, glaucomul congenital. Există şi forme de glaucom secundar altor afecţiuni, traumatisme locale sau apărut că efect advers în urmă unor tratamente.

Citeşte şi: Noduli la sân sau noduli mamari: Care sunt primele simptome

În România nu există statistici oficiale cu privire la bolnavii de glaucom

La nivel mondial se estimează un număr de bolnavi de glaucom între 65 şi 105 milioane, dintre care 10% sunt deja în stadiul de orbire bilaterală. În România nu există statistici oficiale. Se estimează 7,5 milioane de cazuri de glaucom primitiv cu unghi deschis şi cu unghi închis, raportat la o populaţie de 1150 milioane.

Extrapolând datele de la nivel european, putem aproxima numărul de bolnavi din România, că fiind de aproximativ 140.000, dintre care 132.000 de bolnavi cu glaucom primitiv cu unghi deschis.

Cum se produce glaucomul?

Medicii şi cercetătorii nu cunosc încă exact care este cauza care produce glaucomul. Boală se asociază, de cele mai multe ori, cu o presiune crescută în ochi, cauza fiind un fluid numit unoare apoasă. Unoarea apoasă este un lichid transparent produs în permanentă în interiorul ochiului care are scopul de a scaldă şi hrăni ochiul.

La un ochi sănătos, acest lichid este produs şi eliminat din ochi în proporţii aproximativ egale. Astfel se menţine o presiune constanţa în interiorul ochiului, numită presiune intraoculară (PIO). Presiunea intraoculară este considerată normală atunci când valoarea ei este între 10 şi 21 mm Hg.

La pacienţii cu presiune intraoculară crescută (peste 21 mm Hg), ochiul continuă să producă umoare apoasă, dar este incapabil să o elimine cu un debit normal. În timp, această presiune intraoculară crescută poate deteriora nervul optic, ceea ce duce la pierderea treptată a vederii. Dacă presiunea intraoculară nu scade, se poate ajunge chiar la orbire.

Citeşte şi: Cum previi contaminarea hepatitei C

Cum se tratează glaucomul?

Nu există medicamente capabile să vindece glaucomul în sensul că vederea pierdută prin glaucom nu poate fi redată. Toate medicamentele utilizate în prezent în tratarea glaucomului reuşesc să oprească sau să întârzie agravarea bolii prevenind astfel apariţia orbirii. Ele fac acest lucru prin scăderea PIO, indiferent de formă de glaucom, cu presiune intraoculară crescută sau nu.

De aceea, diagnosticarea la timp a bolii, atunci când vederea nu este mult afectat este esenţială!

Cele mai multe medicamente pentru glaucom se prezintă sub formă de picături pentru ochi. Dacă picăturile de ochi nu pot reduce suficient presiunea intraoculară, se recurge la alte alternative terapeutice dispinibile. Acestea pot include tratametnul laser sau chiar tratament chirurgical. Uneori poate fi necesară aplicarea picăturilor şi după tratamentul cu laser sau chirurgical, pentru reducerea suplimentară a presiunii intraoculare.

Sursa: societateadeglaucom.ro



Recente

cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg
Muște jpg