Ce poţi trata cu salvie

1 71138 original jpg jpeg

Salvia este considerată de multă vreme un adevărat panaceu pentru o mulţime de afecţiuni, de la cele digestive şi respiratorii până la probleme ale pielii şi de dinţi.

Numele,care provine din latinescul „salvare“ (a salva),îi confirmă calităţile terapeutice.

Sursă valoroasă de vitamine A,B,C şi minerale,precum calciu,potasiu,magneziu,fier,zinc şi sodiu,salvia este de asemenea bogată în uleiuri volatile tămăduitoare. Acestea se găsesc în frunze şi flori,din care se fac infuzii,cataplasme,vin,tinctură,ulei,pulbere şi oţet.

Tratează tulburările digestive

Dacă suferi frecvent de balonare sau din pricina colonului iritabil,poţi rezolva problema dacă bei zilnic 2-3 căi cu infuzie de salvie. Ca să o prepari,ai nevoie de o lingură de plantă uscată şi măcinată la o cană mare cu apăclocotită. Acoperi şi laşideoparte 5-7 minute. Infuzia de salvie are proprietăţi dezinfectante şi e de ajutor în enterocolite şi diaree. După o masă încarcată,mestecă frunze proaspete de salvie,ca să uşurezi procesul digestiei.

Prepară în casă tinctura!

Poţi cumpăra tinctură gata preparată din magazinele naturiste sau o poţi face chiar tu în casă. Acest remediu poate stimula capacitatea de memorare şi echilibrează sistemul nervos. Ţine cure de 2 săptămâni,în care să bei zilnic 2 linguriţe de tinctură diluate în apă,dacă vrei să ai o minte brici şi să nu te mai stresezi din orice.

Ca să prepari tinctura,ai nevoie de 20 de linguri de pulbere de salvie,care se lasă la macerat cu 500 ml de alcool alimentar de 70 de grade,2 săptămâni. Amestecul trebuie depozitat la cald,într-un recipient închis ermetic. După această perioadă,lichidul se filtrează şi se trece în borcănele mici,opace.

Eliberează căile respiratorii

Pentru că are în compoziţie substanţe cu rol antiseptic,antimicrobian şi antiinflamator,salvia poate trata eficient unele infecţii şi inflamaţii la nivel respirator. Infuzia din plantă dezinfectează căile respiratorii,desfundă nasul,calmează tusea şi atenuează durerile în gât. Din 2 linguriţe de plantă uscată la 200 ml de apă,faci infuzie din care e bine să bei câte 2 ceşti pe zi,dacă ai febră sau secreţii bronşice abundente.

Remediu pentru abcesele dentare

Fă gargară cu infuzie din salvie dacă suferi de gingivităsau ai abcese dentare. Amestecul trebuie să fie cât mai concentrat,din 2 linguri de plantă uscată şi mărunţită la 100 ml de apă fiebinte,care se lasă la infuzat 10 minute,apoi se filtrează.

Pentru reducerea simptomelor,clăteşte-ţi gura de 2-3 ori pe zi cu acest lichid. Datorită proprietăţilor antimicotice şi antibacteriene,extractul de salvie este un ingredient des întâlnit în compoziţia pastelor de dinţi. Mai mult,poţi curăţa dinţii dacă mesteci frunze de salvie,apoi îţi periezi dantura cu bicarbonat de sodiu,iar la final te clăteşti bine cu apă.

Reduce transpiraţia abundentă

Preparatele din salvie ajută la eliminarea mirosului neplăcut şi a transpiraţiei abundente. Poţi bea infuzie sau o poţi folosi sub formă de cataplasme aplicate local. Utile sunt şi băile la picioare cu această infuzie. Mai mult,ceaiul de salvie înlătură excesul de sebum de la nivelul scalpului sau al tenului.

Atenţie!

Remediile din salvie reduc lactaţia,aşa că e mai bine să fie evitate de mamele care alăptează.

1fdc677d857e37647d1342ff6deca67b jpg jpeg

Dr.Ruxandra Constantina,

Centrul de Terapii Naturiste Sanavit Consult,Bucureşti,Telefon:0734 410 417

Se poate folosi sub formă de infuzie combinată (2-3 căni pe zi),de tinctură (30 de picături de trei ori pe zi,diluate în puţină apă),de pulbere uscată (o linguriţă rasă de trei ori pe zi,pe stomacul gol;se ţine sub limbă timp de 10-15 minute,după care se înghite cu apă sau cu ceai. Pulberea nu se păstrează mai mult de 7 zile). Este indicată în dischinezie biliară hipotonă,colite,transpiraţii abundente (inclusiv cele din menopauză),bronşite cronice,răni infectate,cicluri neregulate.