Ce se ştie, oficial, despre COVID-19
Multe dintre informaţiile despre noul coronavirus care circulă pe Internet şi pe unele platforme media provin din surse nesigure sau sunt de-a dreptul false. Conform Sistemului Naţional al Sănătăţii (NHS) din Marea Britanie, COVID-19 este o formă de gripă care afectează plămânii şi căile respiratorii. Virusul ce a creat actuala pandemie face parte din familia coronavirus, responsabilă şi de răcelile şi gripele uzuale, precum şi gripele SARS şi MERS.
Dacă crezi că ai avut contact cu o persoană infectată cu noul coronavirus trebuie, în primul rând, să te izolezi, inclusiv de membri familiei şi să rămâi calm. Acelaşi lucru trebuie să-l faci şi dacă prezinţi simptomele COVID-19: febră şi o tuse nouă, continuă. Pentru a nu aglomera spitalele şi zonele de carantină, rămâi în autoizolare timp de o săptămână. Dacă în acest timp simptomele nu se ameliorează sau se agreavează, sună la 112 şi solicită ajutor medical.
În perioada autoizolării nu ieşi din casă, nici măcar pentru a merge până la farmacie. Prin simplu fapt că atingi o uşă sau un buton poţi contamina alte persoane care ating apoi aceleaşi obiecte. Fiind o boală nouă, nu se ştie, deocamdată, cu certitudine, modurile de răspândire. Transmisia poate fi pe calea aerului, prin particulele eliminate când tuşim sau strănutăm, prin atingerea aceloraşi suprafeţe sau prin mîncare. De aceea, igiena personală, în special spălarea mîinilor după ce am atins suprafeţe publice, dezinfectarea frecventă a suprafeţelor şi purtarea măştii în zone aglomerate sunt metode esenţiale de protecţie împotriva noului coronavirus.
Nu uita:
* nu îţi atinge faţa dacă nu ai mâinile igienizate
* spalăte pe mâini cu apă caldă şi săpun cel puţin 20 de secunde
* foloseşte gel sanitar dacă nu ai access la apă caldă şi săpun
* acoperă-ţi gura şi nasul cu un şerveţel sau cu încheietura cotului atunci când tuşeşti sau strănuţi (în niciun caz cu mâna)
* aruncă şerveţelele folosite într-un coş de gunoi şi spală-te pe mâini
* evită să stai în preajma persoanelor care par bolnave
Cercetători din Canada, SUA, Elveţia şi alte ţări lucrează în prezent pentru a găsi un vaccin împotriva COVID-19, dar, deocamdată, nu există vreun antidot împotriva noului coronavirus. Antibioticele nu ajută, căci acestea nu pot trata viruşi. Tratamentele medicale curente sunt pentru simptomele create de COVID-19.