Ce trebuie să ştii despre endometrioză

1 endometrioza 700x366 jpg jpeg

Deşi este o afecţiune foarte răspândită în rândul femeilor, endometrioza nu este încă foarte cunoscută, iar de cele mai multe ori, femeile cu această afecţiune sunt diagnosticate greşit sau foarte târziu. În România, una din zece femei suferă de endometrioză, iar 30% din cazurile de infertilitate sunt cauzate de acestă boală.

Mucoasa aflată în interiorul uterului se numeşte endometru şi se elimină în fiecare lună prin menstruaţie. Endometrioza este cauzată de dezvoltarea endometrului în zone externe ale uterului: la nivelul organelor abdominale, al trompelor uterine, al ovarelor, pe peretele abdominal, pe intestine sau la nivelul vezicii urinare. În cazuri rare, poate apărea în plămâni, în ficat sau în creier. Pot exista mai multe forme clinice ale acestei afecţiuni: endometrioză chistică, leziuni la nivelul cavităţii peritoneale şi endometrioză profundă.

Cum se diagnostichează endometrioza

Primul pas este examinarea făcută de medicul specialist, ce include o consultaţie şi o ecografie transvaginală. Dacă în urma acestei examinări se constată o formă uşoară de endometrioză, boala poate fi ţinută sub observaţie, cu tratament medicamentos. Dacă sunt suspiciuni de endometrioză profundă, se poate recomanda o examinare RMN cu protocol de endometrioză, care presupune instilarea în vagin şi în rect a unui gel ecografic. Această procedură evidenţiază zonele afectate.

Citeşte şi: Diferenţa dintre durerea menstruală şi endometrioză

Ce tratament există pentru endometrioză

În cazul endometriozei uşoare, medicul recomandă tratamentul medicamentos pentru a diminua durerile şi pentru a scădea riscul de recidivă, în cazul în care a avut loc o intervenţie chirurgicală. Pacientelor care nu răspund la tratamentul medicamentos, endometrioza devine profundă şi le este recomandată intervenţia chirurgicală prin metoda minim-invazivă (laparoscopia). Aceasta este cea mai folosită metodă de a diagnostica boala, dar şi de a o îndepărta. Cu ajutorul laparoscopului, se poate interveni asupra leziunilor sau chisturilor descoperite. Dacă ţesutul endometrial s-a extins şi în zonele din abdomen, procedura medicală se numeşte laparotomie. Din păcate, rata de revenire a endometriozei este de aproximativ 40%.

Ce trebuie să ştii despre endometrioză

Sfatul specialistului

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie

Endometrioza este o afecţiune care este destul de puţin diagnosticată la nivel mondial. Aproape 68% din femeile care au endometrioză au fost iniţial diagnosticate greşit. Din păcate, simptomele sunt foarte înşelătoare, asemănătoare cu cele ale sindromului de colon iritabil, bolii inflamatorii pelviene, cu cele ale cancerului ovarian, sau chiar cu cele ale apendicitei. Endometrioza este frecvent întâlnită în rândul femeilor cu vârstele cuprinse între 25 şi 40 de ani, aflate, deci, în perioada reproductivă.

Cele mai comune simptome pentru care ar trebui să faceţi un consult de specialitate sunt: • dureri foarte mari în primele zile de menstruaţie; • dureri în timpul contactului sexual; • infertilitate – imposibilitatea obţinerii unei sarcini pe cale naturală după un an de încercări; • tulburări de urinare în timpul ciclului menstrual; • balonare permanentă, crampe abdominal; • sângerări mai puternice pe parcursul menstruaţiei; • menoragie (menstruaţie prelungită).

Sursă foto: doctorulzilei.ro