Ce trebuie să ştii despre hernia de disc
Dureri de spate care nu te lasă să stai în picioare şi senzaţia de amorţeală sunt doar câteva dintre semnele care arată că suferi de hernie de disc. Deşi astfel de simptome supărătoare dispar, este important să cunoşti care sunt cauzele bolii, dar şi cele mai eficiente tratamente.
Tot mai des diagnosticată,chiar şi în rândul tinerilor,hernia de disc apare când discul intervertebral se mişcă de la locul său,se deformează sau se rupe,iar substanţa gelationoasă (cunoscută în termeni medicali sub numele de nucleu poros) din interiorul lui iese. Astfel,ea ajunge la nivelul terminaţiilor nervoase,ceea ce duce la apariţia durerilor puternice în zona spatelui.
Slăbiciunea musculară,printre simptomele bolii
Durerile de spate (dacă discul afectat se află în partea de jos a spatelui – durerea se resimte în zona coapselor,şoldurilor;în partea de sus a spatelui – durerea apare la nivelul umerilor,a braţelor),primele semne care arată că suferi de hernie de disc,apar în cele mai multe din cazuri încă de la debutul afecţiunii.
În funcţie de zona şi de gradul de afectare,boala poate duce la apariţia senzaţiei de amorţeală în braţe şi picioare,la slăbiciune musculară,dar şi la dureri de cap,stări de ameţeală şi de vomă (dacă este vorba de hernie cervicală – în partea de sus a coloanei).
Sedentarismul poate favoriza apariţia herniei
Unul dintre principalii factori care pot duce la declanşarea bolii este lipsa activităţilor fizice. Sedentarismul creşte presiunea la nivel lombar,ceea ce favorizează apariţia durerilor şi agravarea lor.
Procesul de îmbătrânire (discul intervertebral îşi modifică poziţia obişnuită),dar şi poziţia incorectă a spatelui pentru o periodă mai lungă de timp (de exemplu statul prelungit pe scaun) pot duce la apariţia simptomelor specifice herniei. Şi traumatismele pe care persoana le poate suferi la nivelul coloanei vertebrale pot declanşa boala.
Tratamente şi procedure chirurgicale
În stadiile incipiente,atunci când durerile cauzate de hernia de disc sunt medii,doctorii recomandă tratamentele nonchirugicale (au ca scop ameliorarea simptomelor şi întărirea musculaturii spatelui). Printre acestea se numără electroterapia,masajul medical,şedinţele de kinetoterapie,băile galvanice.
În schimb,când durerile devin tot mai puternice,specialistul poate indica procedurile chirugicale. Cele mai întâlnite sunt:nucleoplastia percutanată (nu este nevoie de anestezie şi pacientul poate pleca acasă în aceeaşi zi),terapia electrotermică intradiscală (se injectează o substanţă termică în locul afectat).