Ingrediente

  • 125 g de făină
  • 200 g de zahăr tos
  • 60 g de cacao pudra
  • un plic de praf de copt
  • o linguriţă rasă de bicarbonat
  • un vârf de linguriţă de sare (secretul este că în toate dulciurile care conţin făină să pui un praf de sare; va face gustul prăjiturii mai bun şi mai fin)
  • două ouă
  • 100 ml de lapte dulce
  • 50 ml de ulei de floarea soarelui
  • mirodenii (vanilie sau esenţă de migdale, portocale sau lămâie – în funcţie de tipul de glazură sau crema pe care vrei să-l foloseşti)
  • 100 de ml de apă clocotită (sau cafea fierbinte – dacă vrei un rezultat spectaculos)

Citeşte şi: Ruladă cu mere şi nucă, cea mai simplă şi delicioasă reţetă de post

Mod de preparare

– Pune într-un vas făină, zahărul, bicarbonatul, sarea, praful de copt şi pudra de cacao. Amestecă puţin, apoi adaugă oul, laptele şi uleiul. Omogenizează câteva minute cu un mixer la viteză mică.

– Adaugă apă fierbinte sau cafeaua fierbinte (cafea în care pui puţîn zahăr) şi omogenizează rapid.

– Pune compoziţia în tavă pentru copt, în funcţie de destinaţia finală (chec, prăjitură sau blat de tort). Tavă trebuie unsă cu unt şi tapetata cu făînă. Untul folosit pentru uns tavă va da un gust bun prăjiturii şi o aromă fină.

Citeşte şi: Paula Chirilă a dezvăluit cum a reuşit să slăbească 15 kilograme în două luni

– Coace prăjitură în cuptorul încins în prealabil, 30-45 de minute, la foc mediu. Este gata când trece testul scobitorii.

– Când este copt trebuie lăsat să se răcorească în tavă înainte de a fi scos, cel puţîn un sfert de ora. Se scoate din tavă, după glazurare cu ciocolată dacă faci prăjitură şi după ce s-a răcorit dacă faci chec simplu şi bun sau dacă ai ales să faci un blat de tort. Dacă în acest ultim caz face cocoaşa la copt de cele mai multe ori acesta da înapoi când se răcoreşte.

FOTO Shutterstock