Cele mai frumoase staţiuni de iarnă
Începând cu luna aceasta, se dă startul sezonului în care ai ocazia să practici sporturi de iarnă şi să te bucuri din plin de weekenduri prelungite la munte cu familia. Dintre toate staţiunile de la noi, am ales cinci cu care ne putem mândri că oferă peisaje grozave şi distracţie pentru toate gusturile.
Poiana Braşov
Una dintre cele mai populare destinaţii de vacanţădin timpul iernii din România,Poiana Braşov e şi accesibilă,deoarece este la numai 12 km de Braşov. Se găseşte la o altitudine de 1.030 de metri. Datorită celor 12 pârtii de schi,a teleschiurilor,a patinoarului şi telegondolei e comparată de străini cu staţiuni ca Chamonix din Franţa şi Zakopane din Polonia. Mai mult,e apreciată ca una dintre cele mai ieftine în Europa,spre deosebire de altele din Italia sau Elveţia. Un alt atu al staţiunii este pârtia cea mai lungă de la noi,denumită Drumul Roşu,care are 4,6 kilometri. În zonă,mai poţi vizita Cetăţile Râşnov şi Prejmer,Castelul Bran.
Ştiai că...
... la Poiana Braşov,zăpada este prezentă 120 de zile pe an?
Arieşeni
La o altitudine de circa 1000 de metri,pe Valea Arieşului,e situată localitatea Arieşeni,unde iarnapoţi schia pe două pârtii,Vârtop 1 şi Vârtop 2,dotate cu teleschi şi instalaţie nocturnă. Dacă nu te atrage schiatul,poţi face săniuş,snowboard,plimbări cu ATV-ul sau cu sania trasă de cai. Rezervă-ţi timp şi pentru a vizita Valea şi Cheile Ordâncuşei,cu Peştera Urşilor,Peştera Poarta lui Ionele,vestită pentru coloniile de lilieci,Gheţarul Scărişoara. Spre finalul lunii februarie,la Arieşeni au loc Serbările Zăpezii,ocazie cu care poţi gusta din bucatele tradiţionale ale zonei.
Vatra Dornei
Cea mai vizitată staţiune de schi din nordul Moldovei este Vatra Dornei,apreciată pentru una dintre pârtiile cele mai lungi din ţară,numită Dealul negru,cu o lungime de 3 kilometri. Nu departe de ea,se găseşte teleschiul şi încă două pârtii,Parc,de 900 de metri lungime,şi Veveriţa. Printre atracţiile staţiunii se numără şi telescaunul care se întinde pe 3,2 kilometri şi te duce până la Dealul Negru. În Vatra Dornei poţi merge şi la patinoar,la Muzeul Etnografic şi la Muzeul Vânătorii. Reţine şi că nu departe de aici se află vestitele mănăstiri din nordul Moldovei,Voroneţ,Humor,Moldovişa,Suceviţa,Putna,precum şi Parcul Naţional Călimani,Cheile Zugreni.
Rânca
Aflată la o altitudine de 1.650 de metri,la poalele Muntelui Parâng,judeţul Gorj,staţiunea Rânca este potrivită pentru tine dacă eşti începătoare în ale schiatului sau dacă ai copii care vor să înveţe acest sport. Dintre cele şase pârtii,două sunt concepute pentru începători,dar şi pentru săniuş. Toate au acces facil şi sunt monitorizate permanent de echipele Salvamont Rânca. Din luna decembrie până în mai,aici poţi face patinaj,snowbord şi plimbări cu snowmobilul. Traseele montane care pornesc din Rânca spre Novaci,Peştera Muierilor sunt închise iarna,deci nu te aventura!
Păltiniş
Prima staţiune inaugurată în Carpaţii româneşti,Păltiniş se află la 32 de kilometri depărtare de Sibiu şi la cea mai mare altitudine dintre toate staţiunile din România,1.450 de metri,motiv pentru care e ideală pentru cei care suferă de boli respiratorii şi endocrine. Datorită faptului că pârtiile de aici au dificultate mică şi medie,se poate învăţa mai uşor schiatul. Există şi o zonă specială pentru cei care vor să facă săniuş. La distanţă de numai un kilometru de Păltiniş,s-a deschis relativ recent un complex cu cinci pârtii cu peisaje care-ţi taie răsuflarea,şcoală de schi şi un snow fun parc cu nocturnă. Dacă ajungi aici şi i-ai luat şi pe copii,nu rataţi Aleea cu poveşti,unde,aşezate pe marginea unei pârtii,personajele din cinci poveşti pentru copii aşteaptă să le istorisiţi păţaniile celor mici.
Info
Una dintre staţiunile străine ieftine şi căutate de români este Bansko din Bulgaria,ideală şi pentru familiile cu copii datorită pârtiilor domoale.
Sursă foto:Mediafax