Cele mai multe femei se îngraşă în această perioadă! 5 reguli obligatorii dacă vrei să ţii post
Postul Paştelui este cel mai lung şi cel mai aspru post din toate cele patru de peste an presupune o alimentaţie echilibrată şi sănătoasă, spun nutriţioniştii. Cele mai multe femei au tendinţa de îngrăşare în această perioadă, în ciuda faptului că renunţă complet la carne sau lactate. Ce este de făcut?
Flavia Manole, nutriţionist-dietetician, a explicat că aceste 5 reguli sunt esenţiale când ţii post, potrivit csid.ro.
1. Păstrează un echilibru în alimentaţie
- Mic dejun post – pâine integrală unsă cu humus şi deasupra felii de avocado + o legumă la alegere;
- Gustare – sticksuri de morcov şi felii de măr cu unt de arahide;
- Prânz – salată cu baby spanac, roşii, castraveţi şi măsline + quinoa + năut şi dressing de ulei măsline cu lămâie şi oregano
- Gustare – un iaurt de soia natur cu câteva cereale integrale tip muesli
- Cină – tocană de legume care să includă şi sursă de proteină vegetală (mazăre, fasole, linte etc.).
Pune accentul pe sursele de proteină vegetală, pentru că reglează saţietatea. De cele mai multe ori tindem să înlocuim proteina vegetală cu pâine, paste, cartofi, orez, etc., alimente care favorizează kilogramele în plus dacă sunt consumate în cantităţi crescute şi nu oferă o saţietate de lungă durata!
Tu ştii să porţi corect masca medicală?
2. Respectă orarul de masă regulat, nu sări peste mese şi nici peste gustări
Gustarea are rolul de a-ţi ţine în frâu senzaţia de foame supărătoare până la următoarea masă, iar o masă principală echilibrată nutritiv şi caloric îţi va oferi energia de care ai nevoie, astfel încât nu te vei simţi balonată că ai mâncat prea mult, dacă bineînţeles şi tehnicile culinare folosite sunt unele dietetice (fără prăjit în ulei, fără sosuri îngroşate cu făină etc.).
3. Evită semipreparatele de post De obicei, orice aliment de acest gen (pateu vegetal, chifteluţe, şniţele, plăcinte etc.) este încărcat caloric şi nu este foarte echilibrat din punct de vedere nutritiv. Încearcă să le faci acasă cu ingrediente de calitate, fără multă grăsime sau zahăr adăugat.
4. Ai grijă ce înlocuitor de lapte alegi
De preferat, alege lapte de soia, migdale, cocos, dacă se poate variante neîndulcite şi fără arome sau cât mai puţin îndulcite, şi iaurt de soia natur. Brânzeturile vegetale ar trebui să fie compuse din diferite nuci sau seminţe hidratate ori nucă de cocos fără adaos de grăsimi trans (grăsimi hidrogenate sau parţial hidrogenate care trebuie evitate).
5. Citeşte eticheta