Cele mai nepotrivite alegeri pentru micul-dejun dacă ai diabet. Ce să faci pentru a deţine controlul asupra propriei glicemii
Aproximativ 500 de milioane de adulţi şi 1 milion de copii şi adolescenţi suferă de diabet, iar, în România, peste 1,5 milioane de persoane au primit diagnosticul de diabet zaharat. Pentru ei, opţiunile de mic-dejun sunt limitate, dar sunt importante pentru a ţine glicemia sub control.
Indexul glicemic este un sistem de evaluare pentru alimentele care conţin carbohidraţi. Arată cât de repede îţi afectează fiecare aliment nivelul zahărului din sânge atunci când acel aliment este consumat singur. Alimentele cu glicemie ridicată (dulciurile, băuturi răcoritoare îndulcite, pâinea albă, cartofii, orezul alb) sunt descompuse rapid de către organism, determinând o creştere rapidă a zahărului din sânge. Alimente cu un indice glicemic scăzut şi mediu sunt descompuse mai lent, ceea ce duce la o „creştere treptată” a nivelului de zahăr din sânge. Este vorba despre numite fructe, legume şi cerealele integrale. În timp ce alimentele cu indice glicemic scăzut pot face parte dintr-o dietă sănătoasă, nu toate alimentele cu IG scăzut sunt sănătoase.
Lasă deoparte alimentele cu multe grăsimi
Opţiunile nesănătoase cu indice glicemic scăzut includ ciocolata şi chipsurile, care pot avea un conţinut ridicat de grăsimi. Nu este indicat să te bazezi doar pe indice glicemi pentru a afla ce alimente sau combinaţii de alimente sunt sănătoase. Mai mult decât atât, cercetările arată despre carbohidraţi că reprezintă cea mai mare influenţă asupra nivelului de glucoză din sânge după mese.
Ocoleşte ceea ce conţine carbohidraţi cu absorbţie rapidă
Medicul diabetolog britanic Sarah Brewer sfătuieşte diabeticii să scadă consumul de alimente care au carbohidraţi cu absorbţie rapidă. Acestea ar putea duce la creşterea bruscă a zahărului din sânge (glucoza). Prin urmare, trebuie evitate produsele de patiserie, pâinea albă, fulgii de porumb. Pentru a nu avea probleme, se recomandă o dietă care conţine alimente cu indice glicemic scăzut. Printre opţiunile sănătoase se numără alimentele integrale, legumele, fructele, leguminoasele (linte, fasole).
Scăderea greutăţii corporale creşte controlul asupra glicemiei
Diabetologul Brewer sugerează să ai grijă nu doar la alegerile alimentare, ci şi la dimensiunea porţiilor şi la menţinerea unei greutăţi corporale normale. „Când eşti supraponderal, grăsimea se acumulează în ficat. Acest lucru determină o creştere a nivelului de zahăr din sânge. Excesul de grăsime se revarsă, de asemenea, din ficat în pancreas, unde se acumulează şi inhibă reglarea producţei de insulină. Experţii cred că acest lucru declanşează diabetul de tip 2”, a explicat diabetologul.
Atenţie!
Bărbaţii supraponderali au un risc de şapte ori mai mare de a suferi de diabet, în timp ce femeile cu obezitate au un risc de 27 de ori mai mare.
Citeşte şi:
Dieta fără zahăr, la îndemâna oricui. Aşa vei scăpa mai uşor de simptomele de sevraj!
Regim alimentar în diabet. Ce alimente sunt total interzise
Pierderea excesului de grăsime poate îmbunătăţi considerabil secreţia de insulină şi ajută celulele organismului să răspundă mai bine la insulină. Ca atare, prin slăbit, îţi creşti controlul asupra nivelului glicemiei. Pentru a pierde în greutate, mişcarea este foarte importantă, deoarece stimulează metabolismul.