Conjunctivita la copii - care sunt principalele simptome şi cum poate fi tratată

1 conjunctivita la copii png png

Conjunctivita la copii este descrisă ca fiind inflamaţia conjuctivei, adică a ţesutului care acoperă partea albă a ochiului la exterior, dar şi interiorul pleoapei, fiind cauzată, de cele mai multe ori, de un virus, însă poate să apară şi din cauza unei infecţii bacteriene, a unei substanţe iritante ori a unei alergii.

Conjunctivita la copii este întâlnită extrem de frecventă în rândul acestora, iar conjunctivita infecţioasă este contagioasă.

Cum se manifestă conjunctivita la copii 

Potrivit medicilor, conjunctivita la copii se manifestă prin înroşirea unuia ori a ambilor ochi, prin înroşirea pleaopei ori inflamarea acesteia, care capătă un aspect pufos, lacrimare involuntară, secreţie albă, galbenă ori verzuie, care poate căpăta aspectul unei cruste pe timpul nopţii. De asemenea, conjunctivita la copii se poate manifesta prin apariţia senzaţiei de nisip în ochi, disconfort accentuat, precum şi sensibilitate la lumină, acestea putând să persiste între 2-3 zile până la trei săptămâni. 

Citeşte şi:

De ce apare conjunctivita la copii

Conjunctivita la copii este de mai multe tipuri. Spre exemplu, conjunctivita la copii poate să fie infecţioasă, atunci când e cauzată de un virus ori de o bacterie şi este contagioasă, putând să apară în urma contactului cu secreţii oculare ori nazale ale unei persoane infectate sau prin atingerea obiectelor infectate. 

De asemenea, există şi conjunctivită alergică, care este cauzată de expunerea la un alergen şi nu este contagioasă. Apare însoţită de alte simptome, precum strănut ori congestie nazală. 

Citeşte şi:

De cealaltă parte, conjunctivita iritantă nu este contagioasă şi apare pe fondul sindromului de ochi uscat ori în urma expunerii la un iritant, precum clorul din piscină ori fum. 

Conjunctivita la copii se tratează în funcţie de topul ei. Spre exemplu, conjunctivita virală poate să fie tratată curăţând ochii cu o cârpă curată şi umedă, în timp ce cea bacteriană medicul poate recomanda un antibiotic sub formă de picături de ochi.