Cu Zdreanţă în vacanţă

1 pisica in geamantan 274765679 jpg jpeg

Deci este hotărât: în vara asta toată familia merge în vacanţă, inclusiv pisica. Cum se procedează, însă? Are nevoie animalul tău de companie de bilet de avion sau de paşaport? Indiferent că treceţi graniţa cu avionul, cu trenul sau cu maşina, Negruţa şi Zdreanţă trebuie pregătiţi cam cu o lună înainte de plecare.

Când vine vorba de transportul animalelor de companie, România aplică legile Uniunii Europene, dar anumite state membre pot avea cerinţe în plus. O regulă generală este că nu poţi călători cu mai mult de cinci animale de companie odată. Altfel, transportul este considerat unul comercial, care implică alte reguli şi costuri mai mari. De asemenea, animalul de companie trebuie să aibă cel puţin trei luni, pentru a putea face vaccinurile necesare.

Citeşte şi: Cum de vorbesc papagalii?

La medicul veterinar

Pentru a putea călători în afara ţării, animalele de companie trebuie să poată fi identificate. Acest lucru se face prin implantarea unui microcip, o procedură uşoară şi nedureroasă ce se poate face la orice cabinet veterinar. Majoritatea ţărilor europene – mai puţin Marea Britanie, Irlanda şi Malta – acceptă ca formă de identificare şi tatuajul, fără a mai fi nevoie de microcip. Tatuajul, însă, trebuie să fi fost făcut până în 2011 şi să fie lizibil.

Dacă membrul tău de familie necuvântător este cîine, pisică sau dihor, are nevoie şi de un paşaport UE pentru animalel de companie, eliberat de un medic veterinar autorizat în acest sens. Paşaportul trebuie să conţină codul microcipului şi datele despre vaccinarea împotriva rabiei. Vaccinul îşi face efectul abia după 21 de zile de la administrare, deci trebuie făcut cu cel puţin trei săptămâni înainte de plecare. Pasagerii patrupezi care se îmbarcă spre Marea Britanie, Suedia, Irlanda şi Finlanda sau spre destinaţii din afara Uniunii Europene trebuie să fie şi deparazitaţi. În plus, animalelor trebuie să li se ia probe de sânge şi să fie tratate împotriva teniei între cinci zile şi până la 24 de ore înaintea călătoriei. Pentru ţările din afara spaţiului comunitar este nevoie şi de un certificat de sănătate, eliberat tot de către medicul veterinar, care să ateste că animalul este apt pentru transport.

Pe calea aerului

Majoritatea liniilor aeriene acceptă transportul animalelor de companie. Excepţie fac unele companii low-cost, cum ar fi Ryanair, Wizzair sau Fly Dubai. Costurile şi anumite reguli variază de la o companie la altă, însă una dintre cerinţele standard este ca fie proprietarul, fie un reprezentant al proprietarului să zboare în acelaşi timp cu prietenul necuvântător.

Unele companii aeriene cer să declari că vrei să călătoreşti cu animalul de companie în timpul procesului de rezervare. Altele, acceptă să fie informate şi mai târziu, dar impun anumite termene limită. Există şi companii care acceptă doar anumite animale, iar majoritatea fac excepţii pentru câinii de asistenţă şi ghidare, permiţându-le călătoria în cabina pasagerilor, chiar dacă nu întrunesc mărimea şi greutatea necesare.

Pisicile şi căţeii de talie mică, până în şase kilograme, pot zbura în cabina pasagerilor, atâta timp cât sunt transportaţi într-o geantă specială pentru aşa ceva, care încape sub scaunul din faţa ta. Animalele de talie mare pot merge doar la cală. Pentru ele, este necesară o cuşcă standard aprobată de IATA, care să îndeplinească următoarele condiţii:

Animalul să aibă suficient spaţiu pentru a sta în picioare, pentru a se întoarce şi pentru a sta culcat.

Este ventilată în mod adecvat, dar închisă, astfel încât animalul să nu poată ieşi.

Podeaua cutiei trebuie să fie solidă şi să nu permită scurgerea lichidelor.

Are containere pentru mâncare şi apă care pot fi accesate din exterior pentru a fi umplute.

Costurile de zbor variază de la o companie la alta. În general, pornesc de la 30 de Euro în cabină şi de la 70 de Euro în cală.

La drum, pe uscat

Pentru transportul extern cu trenul sau cu maşina este nevoie de aceleaşi documente şi condiţii oferite animalului de companie. În cazul deplasării cu maşina, ieşirile şi intrările se pot face doar prin punctele vamale unde există control veterinar. Acestea sunt: Albiţa, Stamora-Moraviţa şi Halmeu.

Pentru confortul animalului tău, evită să călătoreşti pe caniculă şi nu îl lăsa singur în maşină, chiar şi cu geamurile deschise, nici măcar două minute, căci se poate sufoca.

 Sedarea, un mare semn de întrebare

Multe persoane preferă să-şi sedeze câinele sau pisica înainte de a pleca la drum, pentru a uşura transportul. Obiceiul este unul nu tocmai recomandat de medicii veterinari. Animalele pot avea reacţii adverse din cauza tranchilizantelor. Dacă al tău este, în general, agitat atunci când călătoreşte, cel mai bine este să vorbeşti cu un medic veterinar, să determine dacă sedarea este sau nu soluţia potrivită.



Recente

Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg
medic  foto   Shutterstock jpg
Paste cu sos pesto  Sursa foto shutterstock 156789950 jpg
Cum se curăță ecranul televizorului jpg
nuntă  foto   Shutterstock jpg