Cum îţi menţii vie relaţia după ce apar copiii
Este cel mai greu test pentru proaspeţii părinţi. Înainte, viaţa voastră se scria după regulile cuplului. Acum, toată atenţia, timpul şi emoţiile voastre sunt îndreptate către noul venit în familie. Noi te ajutăm să afli cum poţi menţine relaţia la fel de puternică, într-un moment în care vi se schimbă priorităţile.
Acceptaţi schimbările cu răbdare!
În primul rând, trebuie să îţi asumi următorul adevăr: primele şase luni de după sarcină vor fi nebune. Din punct de vedere hormonal, tu, ca mamă, eşti extrem de dezechilibrată, iar asta duce la o stare extremă de iritabilitate. În plus, schimbările care vin odată cu bebeluşul, fac din căminul tău un loc deloc armonios: lipsa somnului, dezordine, schimbarea tabieturilor. Nu analiza viaţa ta de cuplu în această perioadă, nu spune lucruri pe care nu le simţi cu adevărat şi, cel mai important, nu lua hotărâri pripite. AI răbdare, fii conştientă să aceste emoţii vor trece şi că vei deveni, din nou, acea femeie pasională de care s-a îndrăgostit partenerul tău. Un partener care ar trebui să înţeleagă, la rândul lui, acest lucru.
Pasiunea, mutată în timpul zilei
Programarea sexului este unul dintre cele mai grele lucruri pe care le poţi face, ca părinte. Jobul, oboseala şi nopţile nedormite din cauza plânsetelor bebeluşului fac foarte dificilă viaţa voastră sexuală. Una care trebuie să continue, pentru sănătatea vostră psihică. O opţiune comodă pentru proaspeţii părinţi ar fi sexul în timpul zilei. Chiar aşa! Când copilul sau copiii îşi fac somnul de după-amiază, vă rămâne timp pentru intimităţi şi, în plus, aveţi şi mai multă energie pentru asta. Nu uitaţi să încuiaţi uşa de la dormitor, în caz că aveţi copii care au început să meargă!
Citeşte şi: Cum „supravieţuieşti” pierderii partenerului de viaţă
Vorbiţi-vă cu limbajul iubirii
Chiar dacă schimbarea dinamicii din relaţie, odată cu apariţie copiilor, te determină să ai un comportament rece şi irascibil, fă eforturi să-ţi schimbi tonul! Dacă-ţi iubeşti partenerul, continuă să i-o arăţi prin vorbe, atingeri şi chiar şi mici atenţii, precum prepararea prăjiturii lui preferate. Ca mamă, o să ai tendinţa să-i reproşezi câte-n lună şi în stele, să-i critici veleităţile de tată şi să îl acuzi că nu te ajută, iar asta nu face decât să-l îndepărteze de tine. Un "te rog" şi un "mulţumesc", spuse în momentele potrivite, pot face minuni şi pot elimina tensiunea dintre voi.
Lăsaţi-vă timp liber unul altuia
Nu trebuie să gândiţi într-un mod egoist, pe modelul "ori amândoi, ori niciunul"! Viaţa cu copii n-o să vă mai permită să faceţi lucruri relaxante împreună, când şi cum doriţi. O soluţie pentru ca fiecare să aibă momentele lui zen, este să faceţi cu schimbul. Într-o zi, te angajezi tu să ai singură grijă de copii, lăsându-i lui timp pentru a ieşi câteva ore cu amicii, cu condiţia ca şi el să facă la fel pentru tine. O activitate individuală care să nu aibă legătură cu viaţa de familie îţi va reaminti că nu eşti doar mamă şi soţie. Eşti un om cu hobby-uri şi cu o viaţă socială sănătoasă. Iar dacă vreo bunică sau vreo prietenă de familie se oferă să stea câteva ore cu copiii, pentru ca voi să ieşiţi puţin din rolul de părinţi, profitaţi din plin!
Nu-l lăsa să uite că eşti atrăgătoare
Odată cu apariţia copiilor, nimeni nu mai are timp pentru cochetărie. Nu trebuie să fie chiar aşa. Nu spune nimeni că trebuie să te îmbraci ca la birou, deşi tu eşti în concediu maternal şi stai toată ziua-n casă. Problema este că partenerul tău nu te-a cunoscut aşa, iar delăsarea din ţinuta ta l-ar face să se îndepărteze de tine. Nu-l lăsa să uite că eşti o femeie atrăgătoare şi încearcă, pe cât posibil, să ieşi din veşnicul trening atunci când el se întoarce acasă, de la birou. Nu uita nici de mersul la salon, când este absolută nevoie, şi de îngrijirea feminină de bază, între reprizele de alăptat.