Cum prepari omleta perfectă. Reţeta celebrei şcoli Cordon Bleu din Paris

2 shutterstock 287352413 jpg jpeg

Omleta este unul dintre preparatele cel mai uşor de făcut, dar şi cel mai uşor de ratat. De altfel, odinioară era o probă ce demonstra abilităţile unui bucătar. În vremurile moderne, în care tehnologia face mare parte din treaba unui chef, o simplă omletă ar putea fi din nou testul suprem.

Poate unii îşi amintesc o scenă din filmul clasic „Sabrina“, în care Audrey Hepburn joacă rolul unei eleve la celebra şcoală de bucătari Cordon Bleu din Paris şi dă... testul omletei.

Disputele asupra unei simple omlete nu încetează nici azi: dacă tigaia trebuie sau nu să fie de fontă, ce condimente punem, adăugăm ierburi aromatice sau alte ingrediente precum brânza şi şunca, când e momentul perfect pentru a fi împăturită, trebuie să fie rumenită sau să nu?

Chefii de la Cordon Bleu folosesc doar patru ingrediente, dintre care unul are o importanţă deosebită pentru reuşita reţetei.

Evident, o omletă va avea nevoie de ouă de cea mai bună calitate,. În plus, de doar două condimente – sare şi piper - şi de o grăsime. Uleiul iese din discuţie, indiferent că vorbim de cel de floarea-soarelui, de măsline sau orice alt tip. Gustul unei omlete devine perfect doar dacă este preparată cu unt.

Untul obişnuit, însă, este o grăsime cu un punct de ardere scăzut, iar la temperaturi mai mari se tinde să ardă. Drept urmare, ouăle păstrează o parte din acea aromă arsă, ceea ce nu este deloc bine. De aceea chefii Cordon Bleu recomandă untul clarificat, pe care îl poate prepara oricine acasă.

Untul clarificat se obtine prin separarea apei şi proteinelor din unt de grăsimea pură, prin firberea untului (nesărat) la foc foarte mic. Acestea reziduuri se ridică la suprafaţă, sub formă de spumă, se îndepărează cu o paletă şi astfel se obţine untul clarificat.

Potrivit site-ului cordonbleu.edu, în mod tradiţional, această omletă nu are culoare - ceea ce înseamnă că nu are nicio urmă maro, de rumenire - şi nu este rigidă, ci „tremură“ uşor, ceea ce înseamnă că nu va fi gătită foarte mult.

Iată reţeta şi modul de preparare a omnletei perfecte

FOTO Shutterstock

Ingrediente (pentru o persoană)

  • 3 ouă medii
  • 30 ml unt clarificat
  • Sare şi piper, după gust
  • 10 ml unt clarificat, pentru servit

Spargeţi ouăle într-un castron mare, condimentaţi cu sare şi piper, apoi şi bateţi bine.

Încălziţi untul clarificat în tigaia de omleta la foc mediu. Când untul este fierbinte, se toarnă amestecul de ouă în tigaie. Se amestecă uşor cu o furculiţă, ridicând stratul subţire de ou coagulat, pentru a permite ouălor neprăjite să curgă dedesubt. Ouăle nu trebuie să se întărească prea repede sau să capete prea multă culoare.

Odată ce ouăle sunt aproape complet întărite - adică nu mai pot fi amestecate, iar stratul este uniform  - ridicaţi tigaia aproape vertical şi, cu ajutorul unei cu furculiţe, împăturiţi omleta, apoi o răsturnaţi uşor pe o farfurie.

Ungeţi omleta cu restul de un clarificat şi serviţi.

FOTO Shutterstock