Cum să meditezi - şi de ce

1 shutterstock 128871823 jpg jpeg

Timp de decenii, lumea modernă a vestului a considerat meditaţia - ca şi alimentaţia vegană, de altfel - drept un moft extravagant, fără bază ştiinţifică şi fără vreun beneficiu demonstrat. Numai că, de ceva vreme, tot mai mulţi oameni de ştiinţă au studiat beneficiile meditaţiei asupra sănătăţii organismului şi minţii omului şi au descoperit că nu sunt nici puţine şi nici vreun moft.

Meditaţia este o practică antică ce creează o stare de bine, care se concentrează pe dezvoltarea conştientizării, atenţiei şi compasiunii. Tot mai multe cercetări din ultimii ani au ajuns la concluzia că meditaţia poate reduce stresul şi anxietatea, poate îmbunătăţi concentrarea şi creşte starea de calm şi de relaxare.

Mai mult, toate acestea permit o mai bună comunicare între creier şi restul organismului, deci cresc şansa unui sistem imunitar puternic. De altfel, marile spitale din SUA, Anglia, Germania sau Scandinavia includ meditaţia ca formă de tratament adjuvant pentru diverse boli, de la depresie la cancer. Iar, vestea bună este că oricine poate medita, indiferent de vârstă sau stare materială. De tot ce ai nevoie este voinţă, răbdare şi un colţişor liniştit.

Citeşte şi: Cum să organizezi o seară SPA acasă în cinci paşi simpli

Cei patru paşi ai meditaţiei

Există nenumărate tipuri şi tehnici de meditaţie, un adevărat labirint pentru un începător. Dacă nu ai mai meditat niciodată - şi chiar dacă ai făcut-o - este recomandat să începi cu exerciţii de concentrare, adică meditaţia de tip „mindfulness”. Aceasta presupune concentrarea atenţiei asupra unui singur lucru pe durata întregii sesiuni de meditaţie. „Lucrul” poate fi respiraţia, o mantră, o vizualizare, o parte a corpului sau un obiect exterior. Cel mai adesea se foloseşte respiraţia.

Sunt patru paşi pe care trebuie să-i faci pentru această practică:

1. Alege un loc liniştit din casă, unde să nu fi deranjată de alţi membri ai familiei sau de zgomote. Pune-ţi telefonul pe modul silenţios şi închide televizorul şi alte aparaturi electronice. Poţi pune, în surdină, o muzică ambientală specială pentru meditaţie - YouTube este plin de opţiuni în acest sens.

2. Aşează-te comfortabil. Poţi sta pe podea, pe o pernuţă, cu picioarele încrucişate sau poţi sta pe un scaun. Ţine spatele drept, dar relaxat şi mâinile în poală. Scanează-ţi mental tot corpul şi, pe măsură ce faci asta, relaxează fiecare parte a trupului.

3. Închide uşor ochii, fără să-i strângi. Respiră normal, pe nas, şi, înainte de a începe, dedică meditaţia unui scop anume - poate fi pentru o anume problemă de sănătate, pentru a dormi mai bine, pentru a fi mai calmă, pentru binele familiei etc. Cu cât eşti mai concisă şi mai precisă, cu atât mai bine.

4. Concentrează-te doar asupra respiraţiei. Urmăreşte cum aerul intră în plămâni, prin nări şi cum iese. Nu da atenţie gândurilor care vin. Lasă-le să treacă şi readu concentraţia asupra respiraţiei. Dacă nu reuşeşti să te concentrezi, încearcă să numeri până la cinci în timp ce inspiri şi tot până la cinci în timp ce expiri.

Citeşte şi: De ce este necesar duşul zilnic

Perseverenţa este cheia

În primele şedinţe de meditaţie, chiar în primele luni, îţi va fi foarte greu să te concentrezi, iar mintea îţi va zbura la tot felul de gânduri - ce faci de mâncare azi, cu ce te îmbraci, cum or ieşi analizele medicale etc. Acest lucru este cât se poate de firesc.

Distragerea atunci când meditezi este inevitabilă şi una dintre cele mai mari griji pentru începători - dar aceasta este o parte necesară a procesului. Momentul în care observi că mintea este distrasă este unul conştientizare şi este la fel de important ca şi susţinerea atenţiei asupra respiraţiei. Indiferent cât de des se rătăceşte mintea, o aduci înapoi - aşa învăţi să fi atentă. Dificultatea concentrării este unul dintre motivele pentru care multă lume renunţă la meditaţie, însă până şi cei mai avansaţi practicanţi au trecut prin această fază. Este important să nu renunţi, căci beneficiile vor veni.

Cercetătorii de la Harvard au constatat că, pentru a beneficia din plin de efectele meditaţiei, este nevoie de o sesiune de minim 20 de minute. Pentru începători, însă, primele sesiuni pot fi mai scurte, de 5-10 minute. De asemenea, indiferent că o practici dimineaţa, seara sau în orice altă perioadă a zilei, se recomandă ca meditaţia să o faci, în fiecare zi, în aceiaşi parte a zilei. În felul acesta va deveni mult mai uşor o rutină, la fel ca spălatul pe dinţi.



Recente

Ce profesie ti se potriveste in functie de modul in care iti incrucisezi bratele  Sursa foto shutterstock 2462734087 jpg
Gaselnita care te ajuta sa alegi un filtru de ulei singura fara ajutor masculin (1) jpg
Ce trebuie sa stii despre Lasata secului  Sursa foto shutterstock 2253537285 jpg
shutterstock 1458528509 jpg
shutterstock 2530319391 jpg
shutterstock 690061417 jpg
Sfintii Mihail si Gavriil  Sursa foto Doxologia jpg
shutterstock 1703969782 jpg
Memoria iti joaca feste  Nu sari peste acest pas din rutina de dimineata  Sursa foto shutterstock 283065242 jpg
Iluzie optica  Ai o gandire rationala sau emotionala  Sursa foto mia yilin TikTok jpg
shutterstock 2445908607 jpg
Semne prin care corpul iti cere o pauza  Sursa foto shutterstock 2199052579 jpg
shutterstock 2427040417 jpg
shutterstock 1469273255 jpg
Test  Cat de empatic esti  Sursa foto shutterstock 304371794 jpg
shutterstock 2459079871 jpg
credit online rapid buget strategii financiare jpg
Secretele celor care isi pastreaza calmul  Sursa foto shutterstock 2249785429 jpg
Semne ca ai un IQ peste medie  Sursa foto shutterstock 2230643979 jpg
dobanda pentru fonduri neinvestite 2261412661 jpg