Meditaţia este o practică antică ce creează o stare de bine, care se concentrează pe dezvoltarea conştientizării, atenţiei şi compasiunii. Tot mai multe cercetări din ultimii ani au ajuns la concluzia că meditaţia poate reduce stresul şi anxietatea, poate îmbunătăţi concentrarea şi creşte starea de calm şi de relaxare.

Mai mult, toate acestea permit o mai bună comunicare între creier şi restul organismului, deci cresc şansa unui sistem imunitar puternic. De altfel, marile spitale din SUA, Anglia, Germania sau Scandinavia includ meditaţia ca formă de tratament adjuvant pentru diverse boli, de la depresie la cancer. Iar, vestea bună este că oricine poate medita, indiferent de vârstă sau stare materială. De tot ce ai nevoie este voinţă, răbdare şi un colţişor liniştit.

Citeşte şi: Cum să organizezi o seară SPA acasă în cinci paşi simpli

Cei patru paşi ai meditaţiei

Există nenumărate tipuri şi tehnici de meditaţie, un adevărat labirint pentru un începător. Dacă nu ai mai meditat niciodată - şi chiar dacă ai făcut-o - este recomandat să începi cu exerciţii de concentrare, adică meditaţia de tip „mindfulness”. Aceasta presupune concentrarea atenţiei asupra unui singur lucru pe durata întregii sesiuni de meditaţie. „Lucrul” poate fi respiraţia, o mantră, o vizualizare, o parte a corpului sau un obiect exterior. Cel mai adesea se foloseşte respiraţia.

Sunt patru paşi pe care trebuie să-i faci pentru această practică:

1. Alege un loc liniştit din casă, unde să nu fi deranjată de alţi membri ai familiei sau de zgomote. Pune-ţi telefonul pe modul silenţios şi închide televizorul şi alte aparaturi electronice. Poţi pune, în surdină, o muzică ambientală specială pentru meditaţie - YouTube este plin de opţiuni în acest sens.

2. Aşează-te comfortabil. Poţi sta pe podea, pe o pernuţă, cu picioarele încrucişate sau poţi sta pe un scaun. Ţine spatele drept, dar relaxat şi mâinile în poală. Scanează-ţi mental tot corpul şi, pe măsură ce faci asta, relaxează fiecare parte a trupului.

3. Închide uşor ochii, fără să-i strângi. Respiră normal, pe nas, şi, înainte de a începe, dedică meditaţia unui scop anume - poate fi pentru o anume problemă de sănătate, pentru a dormi mai bine, pentru a fi mai calmă, pentru binele familiei etc. Cu cât eşti mai concisă şi mai precisă, cu atât mai bine.

4. Concentrează-te doar asupra respiraţiei. Urmăreşte cum aerul intră în plămâni, prin nări şi cum iese. Nu da atenţie gândurilor care vin. Lasă-le să treacă şi readu concentraţia asupra respiraţiei. Dacă nu reuşeşti să te concentrezi, încearcă să numeri până la cinci în timp ce inspiri şi tot până la cinci în timp ce expiri.

Citeşte şi: De ce este necesar duşul zilnic

Perseverenţa este cheia

În primele şedinţe de meditaţie, chiar în primele luni, îţi va fi foarte greu să te concentrezi, iar mintea îţi va zbura la tot felul de gânduri - ce faci de mâncare azi, cu ce te îmbraci, cum or ieşi analizele medicale etc. Acest lucru este cât se poate de firesc.

Distragerea atunci când meditezi este inevitabilă şi una dintre cele mai mari griji pentru începători - dar aceasta este o parte necesară a procesului. Momentul în care observi că mintea este distrasă este unul conştientizare şi este la fel de important ca şi susţinerea atenţiei asupra respiraţiei. Indiferent cât de des se rătăceşte mintea, o aduci înapoi - aşa învăţi să fi atentă. Dificultatea concentrării este unul dintre motivele pentru care multă lume renunţă la meditaţie, însă până şi cei mai avansaţi practicanţi au trecut prin această fază. Este important să nu renunţi, căci beneficiile vor veni.

Cercetătorii de la Harvard au constatat că, pentru a beneficia din plin de efectele meditaţiei, este nevoie de o sesiune de minim 20 de minute. Pentru începători, însă, primele sesiuni pot fi mai scurte, de 5-10 minute. De asemenea, indiferent că o practici dimineaţa, seara sau în orice altă perioadă a zilei, se recomandă ca meditaţia să o faci, în fiecare zi, în aceiaşi parte a zilei. În felul acesta va deveni mult mai uşor o rutină, la fel ca spălatul pe dinţi.