Cum se vopsesc ouăle de Paşte în 3 paşi simpli. Când se vopsesc ouăle de Paşte

Cum se vopsesc ouăle de Paşte în 3 paşi simpli  Când se vopsesc ouăle de Paşte jpeg

Nu există Paşte fără tradiţionalele ouă roşii. În ultimii ani, moda s-a schimbat şi gospodinele fac ouă în diverse culori. Azi vorbim despre cum se vopsesc ouăle de Paşte în 3 paşi simpli!

Nu trebuie să ai multă experienţă pentru a înroşii ouă de Paşte. O să vezi că este o treabă simplă şi, pe măsură ce trec anii, vei deveni expertă. Îţi vom prezenta 3 paşi simpli prin care înveţi cum se vopsesc ouăle de Paşte.

Când se vopsesc ouăle de Paşte

În primul rând, trebuie să ştii că tradiţia spune că ouăle de Paşte se vopsesc în Joia Mare. Adică în ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce, pentru păcatele noastre. Cu toate astea, Biserica susţine că nu este o regulă sfântă.

Reprezentanţii bisericii susţin că ouăle se pot vopsi în orice zi. Doar ouăle pe care doriţi să le încondeiaţi trebuie vopsite doar în Joia Mare.

În Dobrogea, ouăle pot fi vopsite doar în Joia Mare, iar în Oltenia doar în Vinerea Mare. Conform datinii creştine a Paştelui, ouăle vopsite în Joia Mare nu se strică tot anul.

Cum se vopsesc ouăle de Paşte în 3 paşi simpli

Pregătirea ouălor înainte de vopsire

Ouăle se vor degresa foarte bine. Ai nevoie de apă caldă şi detergent de vase. Spală-le bine cu buretele şi clăteşte-le bine de tot, cu apă rece. Apoi le pui într-un vas încăpător şi se pun la fiert la foc mic, 10-12 minute. Se opreste focul şi se pun la scurs.

Vopsirea ouălor cu vopsea din comerţ

Se ia un vas şi se prepară vopseaua în funcţie de instrucţiunile de pe pachetul cumpărat de dvs. Puteţi folosi vopsea lichidă sau vopsea praf, ambele variante fiind disponibile la magazin. După ce aţi preparat vopseaua, nu uitaţi să adăugaţi şi oţetul (va intensifica culoarea).

Lasă fiecare ou în vopsea, timp de 1 minut. Apoi scoate-le şi pune-le pe un şerveţel pentru a se usca. Le poţi da luciu cu ulei sau untură. Foloseşte puţină cantitate pe o cârpă sau şerveţel şi freacă fiecare ou de Paşte, în parte.

Vopsirea ouălor cu coloranţi naturali

Poţi apela la câteva alimente naturale pentru a vopsi ouăle de Paşte. Evident, culoarea nu va fi la fel de frumoasă, dar ai ouă fără chimicale!

Ce alimente vopsesc ouăle:

- Sfeclă roşie pentru ouă roşii; - Frunze de ceapă roşie pentru ouă roz ; - Frunze de varză roşie pentru ouă bleu sau albastre; - Frunze de urzici pentru ouă maro deschis; - Fructe de pădure (afine) pentru ouă gri – violet ; - Turmeric pentru ouă galbene;

În mare parte, legumele se fierb alături de ouă, timp de 20 de minute. Câteva alimente au nevoie de mai mult timp de colorare a ouălor. Sfecla roşie - se pun 2 bucăţi medii în 1 L de apă. Se pun 2 linguri de oţet şi se ţine pe foc 4 minute. Apoi se adaugă ouale, se lasă la fiert până la primul clocot, se mai fierb încă 4 minute şi se scot.

Vopseaua din coji de ceapă e cea mai dificilă. Cojile de ceapă se lasă la înmuiat 12 ore în 4 L de apă. Se pun apoi 2 linguri de oţet şi în această apă se fierb ouăle 5 minute.

Cum decojeşti ouă rapid

Dacă vrei ca ouăle tale de Paşte să se decojească rapid, în bucăţi mari, şi cu albuşul intact, avem un truc pentru tine. De multe ori, ne chinuim când vrem să descojim un ou fiert şi ajungem să rupem şi din albuş. Pentru a îndepărta rapid coaja, va trebui să le cumperi pe cele care au o vechime între 7 şi 14 zile.

Atenţie! Nu vorbim despre ouă care au ieşit din termenul de garanţie! Un alt truc: după ce au fiert, închide aragazul şi mai lasă-le în apa clocotită, încă 15 minute.

Sursa: avantaje.ro / click.ro