Cum te schimbă statutul de femeie însărcinată şi ce drepturi îţi oferă

1 shutterstock 538455151 jpg jpeg

Ca femeie care tocmai a aflat că este însărcinată, te bucuri de felicitările şi atenţia tuturor celor din jur şi deja te gândeşti la momentul în care vei putea să oferi căldura braţelor tale bebeluşului abia născut. Ştii prea bine că anumite modificări sunt necesare organismului tău pentru ca dezvoltarea bebeluşului să fie normală, însă statutul de femeie însărcinată îţi oferă şi câteva drepturi pe care este bine să le cunoşti, pentru a putea beneficia de ele atunci când este cazul.

Concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului

Dacă eşti viitoare mamă, legea din România îţi oferă dreptul de a cere concediu pentru creşterea copilului. Acesta durează, în mod obişnuit, până când cel mic împlineşte vârsta de 2 ani. Dacă este vorba despre un copil cu handicap, durata concediului poate fi prelungită până la împlinirea vârstei de 3 ani. Este important de ştiut că şi tatăl poate solicita concediu pentru creşterea copilului, alegerea fiind în exclusivitate a voastră.

De asemenea, ai dreptul la o indemnizatie pentru cresterea copilului. Atât pentru primirea concediului, cât şi pentru primirea indemnizaţiei este nevoie să depui, la primăria localităţii unde ai domiciliul sau reşedinţa, o cerere însoţită de anumite acte specifice. Valoarea indemnizaţiei depinde de veniturile nete înregistrate de tine în ultimele 12 luni înainte de a se naşte copilul.

Este important să îţi cunoşti acest drept deoarece, fără să depui cerere pentru a primi concediu şi indemnizaţie, nu vei primi niciuna dintre ele.

Prioritate la medic sau la casele din supermarket

Pe holurile de aşteptare ale celor mai multe dintre cabinetele medicale, există mesaje de informare conform cărora anumite categorii de persoane, printre care şi femeile însărcinate, au întâietate la consultul medical. Legea prevede că furnizorii de servicii medicale au obligaţia de a acorda cu prioritate servicii medicale femeilor însărcinate şi sugarilor, însă, din păcate, aceasta nu este respectată de fiecare dată.

Prioritatea femeilor care aşteaptă un copil este luată în considerare şi în unele unităţi comerciale, de obicei în cele mari, acolo unde există case speciale pentru acestea. Din nou, nici aici nu este mereu respectat scopul acestor case. Există femei însărcinate care stau la coadă la casele obişnuite, poate pentru că nu ştiu de existenţa unei case speciale, dar şi situaţii în care cei care ar trebui să stea la casele obişnuite aleg casele speciale pentru a câştiga timp. De aceea, este bine să semnalezi casierei atunci când stai la o casă specială pentru femei însărcinate. Este dreptul tău să te protejezi pe tine şi pe copil de statul în picioare pentru intervale mari de timp şi de a beneficia de aceste facilităţi pe care societatea ţi le oferă.

Locuri speciale pe scaun în mijloacele de transport în comun

Mijloacele de transport în comun - autobuz, tramvai, metrou - au, de obicei, şi 2-3 scaune semnalate grafic ca fiind speciale, adică dedicate femeilor însărcinate, persoanelor în vârstă şi celor cu handicap. Într-adevăr, acestea sunt adesea ocupate de persoane care nu se regăsesc în niciuna dintre aceste categorii, dar acest lucru nu înseamnă că dreptul tău, ca femeie însărcinată, de a avea loc pe acele scaune dispare. Este greu să ceri să îţi fie respectat un drept atunci când nu ştii că îl ai; tocmai de aceea, de multe ori, o bună informare te poate scuti de neplăceri când te afli într-un spaţiu în care pot fi aplicate drepturile care ţi se cuvin.

De obicei, ca viitoare mamă, eşti privită cu admiraţie de către cei din jur, chiar dacă aceştia sunt persoane pe care le cunoşti sau nu. Însă, când vine vorba despre respectarea statutului pe care îl ai, oamenii se pot dovedi mai puţin înţelegători. Odată cu bucuria că urmează să devii mamă, capeţi şi anumite drepturi de care poţi şi trebuie să beneficiezi în viaţa de zi cu zi, pentru că acest statut este, probabil, cel mai înalt pe care îl poţi vreodată dobândi.

Sursa foto: shutterstock.com



Recente

O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg