De ce este oxidul nitric atât de important în menţinerea sănătăţii

4 fruits 863072 1920 jpg jpeg

Oxidul nitric (NO) este o moleculă gazoasă pe care corpul nostru o produce, fiind o componentă cu un impact semnificativ asupra funcţiilor organismului. Concret, oxidul nitric este un gaz care funcţionează pentru creier ca un neurotransmiţător din celulele nervoase care controlează aspectele legate de îmbătrânire, cu preponderenţă cele referitoare la starea de sănătate a arterelor.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, organismul începe în mod natural să producă mai puţin oxid nitric. Prin urmare, oxidul nitric pe care l-am produs la vârsta de 20 de ani ar putea fi redus la jumătate începând cu vârsta de 50-60 de ani. Astfel, apare posibilitatea riscului crescut pentru afecţiunile grave de sănătate, cum ar fi problemele cardiace, diabetul sau disfuncţiile erectile.

Rolul oxidului nitric

Potrivit cercetărilor, oxidul nitric oferă o gamă largă de beneficii pentru sănătate. În primul rând, este un aliat important în lupta cu bacteriile, ajutând astfel sistemul imunitar. Oxidul nitric creşte fluxul de sânge, furnizează oxigen şi alţi nutrienţi muşchilor şi ţesuturilor. Altfel spus, ajută muşchii interiori ai vaselor de sânge să se relaxeze şi să se lărgească, permiţând astfel sângelui să circule.

Îmbunătăţeşte performanţa atletică. Oxidul nitric creşte nivelul de energie, datorită furnizării eficiente de oxigen. Specialiştii recomandă combinarea exerciţiilor fizice cu o dietă bogată în nitraţi vegetali.

Afectează funcţia de învăţare. Oxidul nitric acţionează ca un neurotransmiţător. În lipsa acestei molecule, funcţiile de învăţare şi de memorie sunt afectate.

Alimentaţia, un rol cheie

Cele mai bune alimente cu oxid nitric sunt cele abundente în nitraţi şi proteine vegetale, pe care corpul le foloseşte pentru a produce această moleculă atât de esenţială.

Nitraţii vegetali nu trebuie confundaţi cu nitraţii de origine animală, care se găsesc în carnea procesată, sau de sodiu. Este foarte important de ştiut faptul că nitraţii de sodiu sunt transformaţi de organism în nitrozamine, substanţe cu potenţial cancerigen. Nitraţii vegetali sunt benefici, conţin vitamina C şi previn formarea nitrozaminelor. De asemenea, exerciţiile fizice regulate contribuie la optimizarea nivelului de oxid nitric.

Iată care sunt alimentele cele mai bogate în nitraţi dietetici

Pe primul loc se găsesc verdeţurile cu frunze. Kale este o sursă bogată de potasiu şi de magneziu, două minerale extrem de importante pentru sănătatea inimii. În acelaşi timp, frunzele de kale conţin o cantitate semnificativă de azotat alimentar care ajută la producerea de oxid nitric.

Urmează sfecla, care se situează printre cele mai bune alimente cu oxid nitric pentru că are una dintre cele mai mari concentraţii de azotat dietetic din regatul vegetal.

Spanacul conţine potasiu, care ajută organismul să elimine sodiul, mineralul care poate afecta tensiunea arterială.

Varza albă şi roşie oferă nutrienţii de care corpul are nevoie pentru a produce oxid nitric, fiind şi o sursă excelentă de fibre.

Citricele, cum ar fi portocala, lămâia şi grapefruitul, sunt surse mari de vitamina C, atât de importantă pentru sistemul imunitar. Vitamina C creşte capacitatea corpului de a absorbi şi de a utiliza această importantă moleculă.

Seminţele bogate din rodie sunt pline de antioxidanţi care conduc la formarea oxidului nitric, dar are, în acelaşi timp, şi funcţie de protecţie în ceea ce priveşte deteriorarea acestuia. Potrivit cercetărilor, rodia ajută la scăderea riscului de afecţiuni cardiace.

Ciocolata neagră de calitate, care conţine 70-80% cacao. Flavonolii, compuşii naturali conţinuţi de cacao, ajută la creşeterea nivelului de oxid nitric. Potrivit studiilor, consumul zilnic a 30 de grame au avut efecte benefice în ceea ce priveşte nivelul tensiunii arteriale. De asemenea, ajută la optimizarea fluxului de sânge, reducând riscul bolilor de inimă.

Spirulina are niveluri ridicate de proteine vegetale esenţiale pentru producţia de oxid nitric. În acelaşi timp, spirulina conţine vitamine, minerale şi clorofilă, care ajută la protejarea celulelor. Potrivit studiilor, 4-5 grame de spirulină pe zi ajută, de asemenea, la menţinerea tensiunii arteriale.

În acelaşi timp, aminoacizii, cum ar fi L-arginina şi L-citrulina, sunt esenţiali în producerea oxidului nitric. L-arginina se găseşte în alimente precum nucile şi seminţele. Pepenele verde este o bună sursă de aminoacid L-citrulină, care se transformă în arginină şi apoi este utilizat pentru a produce oxid nitric.

Respiraţia nazală corectă, esenţială

Valva oxidului nitric se află în faringele nazal. Astfel, o respiraţie nazală corectă ajută alimentarea surselor de oxid nitric şi permite accesul acestora în sistem, pentru că respiraţia pe gură nu asigură cantitatea suficientă în plămâni.