De ce plâng bebeluşii. Cele mai frecvente cauze
De ce plâng bebeluşii? Specialiştii susţin că întotdeauna există un motiv pentru care nou-născuţii plâng. Este prima formă prin care comunică cu cei din jur şi mereu ne transmit ceva. Fie că le este foame, au nevoie să fie schimbaţi sau vor să simtă mirosul mamei.
Înainte de toate, părinţii trebuie să ştie că plânsul este singura formă prin care nou-născuţii comunică cu cei din jur, susţine medicul Otilia Ţigănaş.
„Copilul plânge fiindcă, la început, plânsul este singurul mod în care interacţionează cu lumea înconjurătoare. Este modul în care se face remarcat. Cum altfel, decât plângând, s-ar putea el manifesta? Un bebeluş normal, sănătos, plânge dintr-o mie de motive – altele decât că «are colici», sau că «laptele tău nu-i bun, nu-i gustos, nu-i destul»”, spune Otilia Ţigănaş.
1. Bebeluşii plâng de foame
Foamea este primul lucru la care trebuie să va gândiţi când plânge copilul. Când vor să mănânce, bebeluşii au un plâns mai puţîn ascuţit, care creşte şi scade în intensitate, are o oarecare ritmicitate. În plus, îşi mişcă buzele că şi cum ar suge sau îşi bagă un degeţel (sau toată mânuţa) in gură.
2. Au scutecul plin
Unii copii comunică imediat atunci când au nevoie de o schimbare de scutec. Alţii pot tolera un scutec murdar mai mult timp. Oricum ar fi, este uşor de ghicit problema şi la fel de simplu de soluţionat.
Citeşte şi: Roşu în gât la copii. Cauze, simptome şi tratament
3. E prea cald sau prea frig
Niciodată nu ştii când îi e prea cald sau prea frig bebeluşului. Dar, cum ştim totuşi ce e mai bine pentru copilul nostru? Simplu. În primele luni de viaţă, bebeluşul are nevoie de un obiect vestimentar în plus. Dacă tu stai în maieu, cel mic va avea nevoie de un maieu şi încă o bluza. Dacă tu ai nevoie de o bluza, el va avea nevoie de o vestuţă în plus etc.
4. Când plâng, bebeluşii vor să fie luaţi în braţe
Copiii au nevoie de afecţiune. Le place să vadă fetele părinţilor, să le asculte vocile şi bătăile inimii şi chiar să le simtă mirosul, în special pe cel al mamei. După ce au mâncat şi au fost schimbaţi, mulţi bebeluşi vor să fie ţinuţi în braţe. Te vei întreba poate dacă nu cumva îţi răsfeţi prea mult copilul.
5. Simt teamă
Nu uita că pentru copilul tău tot ce e în jurul lui e ceva nou, iar unii sunt mai sensibili. Se enervează uşor, mai ales dacă în casă este agitaţie. O anumită rutină le va uşura adaptibilitatea la această lume. Pentru mulţi, aspiratorul poate să fie ceva terifiant pentru el. Zgomotele puternice pot fi declanşatoare de plâns.
Citeşte şi: Cum alegi cea mai bună grădiniţă pentru copilul tău
6. Nu se simt bine
Dacă toate celelalte nevoi de bază sunt satisfăcute, iar el tot plânge, este posibil să fie bolnav. Febra este prima care se verifică. Totuşi, plânsul unui copil bolnav tinde să fie diferit faţă de al unui bebeluş care plânge de foame sau este frustrat. Ai încredere, însă, în instinctele tale şi mergi la pediatru dacă ţi se pare că ceva nu e în regulă.
7. Sunt obosiţi sau vor să doarmă
Unii bebeluşi obosesc foarte tare de-a lungul zilei, atunci când sunt foarte jucăuşi, activi, astfel încât atunci când se apropie ora de somn, devin foarte nervoşi ba, mai mult, nu mai pot adormi. Aşa că să nu te miri că în loc să doarmă că un îngeraş, va avea crize de plâns, poate chiar va adormi în suspinuri.
8. Îi deranjează ceva
Bebelusii nu plang fara motiv. Sigur este ceva mic, care va scapa din vedere. Examinati daca nu are ceva care-i strange degetelele, de la maini sau de la picioare, daca nu-l irita etichetele de la haine sau chiar materialul din care este confectionata imbracamintea.
Sursa: totuldespremame.ro, copilul.ro, qbebe.ro