De ce provoacă fasolea gaze intestinale. Care sunt cele mai „periculoase“ soiuri, cum putem reduce flatulenţa

2 shutterstock 1098391388 1 jpg jpeg

Fasolea boabe este unul dintre cele mai sănătoase şi nutritive alimente, e delicioasă şi poate fi preparată în fel şi chip. Însă vine cu un efect secundar care îi „descurajează“ pe mulţi când vine vorba de consumul ei: gazele. Ce se întâmplă în organismul nostru când o mâncăm şi de ce provoacă flatulenţă?

Gazele fac parte din procesul digestiei şi nu ar trebui să fie nicio ruşine în asta. Cu siguranţă, cel puţin de câteva ori în viaţă suntem extrem de jenaţi când ni se întâmplă în public, însă e absolut normal ca o persoană sănătoasă ai aibă gaze de până la 14 ori pe zi, inclusiv în timpul somnului.

Totuşi, consumul unor alimente, în special cel de leguminoase (fasole boabe, năut, linte) potenţează acest proces fiziologic natural.

Ce se întâmplă în corpul nostru când mâncăm fasole?

Fasolea conţine un tip de zaharuri, numit oligozaharide, că organismul uman nu se poate descompune pe deplin. Oligozaharidele sunt molecule mari şi nu sunt absorbite în acelaşi mod ca alte zaharuri, prin procesul digestiv normal care are loc în intestinul subţire. Acest lucru este cauzat de faptul că organismul uman nu produce, de fapt, enzima care descompune oligozaharidele.

Oligozaharidele nedigerate parcurg tot tractul digestiv intacte, până la intestinul gros. Abia aici interacţionează cu unele bacterii, care, în cele din urmă, descompun oligozaharidele. Acest proces este cel care produce gazul, eliminat prin procesul de flatulenţă.

Ce soiuri produc cele mai multe gaze intestinale

Cu toate acestea, nu toate soiurile sunt la fel. Fasolea neagră, cea roşie şi fasolea albă cu boabe mici şi rotunde produc cele mai multe gaze. La polul opus este fasolea pestriţă.

Aşa cum menţionam, fasolea este un aliment complet, plin de proteine vegetale şi fibre, săţios, foarte bun în post, de aceea nu ar trebui să aveţi reţineri în a o consuma. Mai ales că efectul nedorit al gazelor poate fi redus.

Cum reducem gazele

O metdodă des folosistă care poate să scadă flatulenţa este să le înmuiaţi boabele de fasole peste noapte sau cel puţin 12 ore înainte de a o găti. O altă modaltate ar fi adăugarea de ierburi aromatice şi condimente în mâncare: mentă, usturoi, seminţe de fenicul, ceapă şi ghimbir, care fac fasolea mai uşor de digerat.

De asemenea, când consumaţi alimente bogate în fibre, beţi mai multă apă decât de obicei, iar acest lucru poate ajuta, de asemenea, la reducerea flatulenţei.

FOTO Shutterstock



Recente

ramai confortabila ramai eleganta tendinte obligatorii in materie de incaltaminte de iarna pentru femei jpg
femeie eleganta sarbatori craciun 17597 jpg
Supa cu afumatura  Sursa foto shutterstock 1780012733 jpg
Rulada gem de caise  Sursa foto shutterstock 2076683032 jpg
CLICKPENTRUFEMEI amanda vick ohWf6YuzOQk unsplash jpg
Peste pe pat de varza  Sursa foto shutterstock 2363702885 jpg
Armonizarea facială cum îți poți îmbunătăți trăsăturile într un mod natural și echilibrat jpg
7e1f67ad18e7a1162149c30d2c7eab02 png
Imagine1 png
Rulada cu gem de fructe de padure  Sursa foto shutterstock 1744930400 jpg
femeie care se da cu parfum jpg
young woman with christmas present by christmas tree (1) jpg
trucuri pentru machiajul ochilor rezistent jpg
Varza a la Cluj  Sursa foto shutterstock 506811040 jpg
craciunite 1 jpg
portrait santa claus having christmas drink jpg
Idei practice pentru renovarea bucătăriei   spații mici, rezultate mari jpg
Rulada braziliana  Sursa foto shutterstock 192814724 jpg
Cum sa iti pastrezi parul hidratat iarna aceasta jpg
Cum să faci față petelelor dificile de pe plita pe gaz jpg